n Dolle vreugde na de gelijkmaker van Urk. (Foto: Meindert Koffeman)

Urker elftal toont karakter tegen Volendam

Hennie Spijkerman: 'Laatste twintig minuten het elftal zien spelen zoals ik dat voor ogen heb'

De thuiswedstrijd van Urk tegen Volendam is niet verlopen zoals menigeen vooraf gehoopt had. De Urkers openden sterk, maar zagen daarna Volendam een uur lang het heft stevig in handen nemen. Een aantal wissels en omzettingen halverwege de tweede helft bij Urk zorgden voor een niet meer verwachte ommekeer in de wedstrijd.

Na een uur spelen besloot de technische staf van Urk, voor het eerst onder leiding van interim-hoofdtrainer Hennie Spijkerman, tot het inbrengen van een aantal nieuwe spelers, in een poging de wedstrijd tegen Volendam een andere wending te geven. Op dat moment vierde Volendam dat het op een 1-3 voorsprong was gekomen en leek Urk tegen een kansloze nederlaag aan te lopen. Het bleek echter de aanloop naar een ouderwetse slotfase met een fantastisch meelevend publiek. Een slotfase waarin de Urker ploeg karakter toonde, maar ook liet zien wel degelijk aanvallend te kunnen spelen zonder daarbij het verdedigende aspect uit het oog te verliezen.

Balans

Hennie Spijkerman was na afloop te spreken over de wijze waarop zijn elftal tijdens die laatste fase speelde. ,,Door die wissels konden we Lucas Nagel doorschuiven naar het middenveld, dat daardoor beter in balans was. Ook het inbrengen van Bennie Dunnink, die eindelijk weer blessurevrij lijkt te zien, zorgde ervoor dat de achterste linie wat verder naar voren durfde te spelen, waardoor wij bij balverlies gelijk weer druk konden zetten. De laatste twintig minuten van de wedstrijd heb ik Urk zien voetballen zoals ik dat voor ogen heb."

Onzorgvuldig

De Zwolse oefenmeester zag zijn ploeg flitsend van start gaan. Er waren nog geen twee minuten gespeeld toen Jan Ras, op aangeven van Lucas Tol, Urk op voorsprong schoot. De bezoekers waren snel over die schrik heen en namen het heft in handen. Na 25 minuten spelen kwamen de Volendammers op gelijke hoogte en tien minuten voor rust namen ze zelfs een 1-2 voorsprong. De Urkers probeerden wel gevaarlijk te worden, maar waren in de passing heel onzorgvuldig, zodat veel aanvallen vroegtijdig door de Volendamse verdediging onschadelijk konden worden gemaakt. ,,We speelden na die snelle voorsprong heel angstig, waardoor we het initiatief volledig aan Volendam gaven", aldus Spijkerman.

Publiek

Na rust veranderde het spelbeeld in eerste instantie niet, tot het moment dat de gasten op een 1-3 voorsprong kwamen. Het tot dan toe rustige publiek begon zich te roeren en ging als één man achter de ploeg staan. Volendam was de kluts volledig kwijt en zag de ene na de andere aanval als een vloedgolf over zich heen komen. Toen tien minuten voor tijd Hessel Snoek de aansluitingstreffer maakte, gaf dat de Urker ploeg nog meer energie in de jacht op de gelijkmaker. Sportpark De Vormt ontplofte bijna toen vlak voor tijd Jelle de Boer bij een onoverzichtelijke situatie na een corner het hoofd koel wist te houden en de 3-3 binnenkopte. Dolle vreugdetaferelen bij zowel spelers als toeschouwers volgden. Niet veel later floot de uitmuntend leidende scheidsrechter Tunnissen voor het einde.

Tevreden

Geen Urker overwinning waar velen op hadden gehoopt. Desondanks verliet bijna iedereen tevreden het sportpark omdat er toch nog een punt uit het vuur was gesleept door Urk. Een punt waar niemand halverwege de wedstrijd van had durven dromen.

Wedstrijdinfo

Scheidsrechter: N.H.H.J.Tunnissen

Toeschouwers: 1.400

Scoreverloop: 2. Jan Ras 1-0, 25. Sam Lautenschutz 1-1, 35. Jens Kras 1-2, 61. Stefan Plat 1-3, 82. Hessel Snoek 2-3, 88. Jelle de Boer 3-3

Opstelling Urk: Richard Strijker, Iede Nentjes, Lucas Nagel, Klaas Kramer, Riekelt Jan Brands, Johannes Schrijver (61. Bennie Dunnink), Jan Ras, Riekelt Nentjes (85. Pieter Brands), Lucas Schraal, Klaas Romkes (61. Hessel Snoek), Lucas Tol (70. Jelle de Boer)