n Luka de Jong onderweg naar twee punten voor Orca's.
n Luka de Jong onderweg naar twee punten voor Orca's. Foto: Het Urkerland

Seacon/Orca's verslaat koploper Amsterdam

De mannen van Seacon/Orca's hebben vrijdag voor een verrassing gezorgd door koploper Amsterdam met een nederlaag naar huis te sturen. Door deze Urker overwinning is de spanning aan de kop van de ranglijst in de eerste klasse A weer volledig terug.

Coach Jurie Bakker van Orca's moest Klaas Hakvoort missen vanwege een schorsing, maar kon verder beschikken over een complete selectie.

Energiek

De Urkers begonnen sterk aan de wedstrijd tegen de koploper. Energiek en met veel beleving werd gestreden voor elke meter en werd een voorsprong opgebouwd van 16-8. Een Amsterdamse time-out leverde niet het gewenste resultaat op. Stand na het eerste kwart: 25-15. Ook in het tweede kwart hield Orca's de druk er goed op. Coach Bakker kon heerlijk doorwisselen, waardoor de Urkers tot grote frustratie van de gasten het verschil wisten uit te breiden naar 42-26. In de laatste minuten van de eerste helft kwam het team uit Amsterdam, na een volgende time-out, nog iets dichterbij, maar wist het niet te voorkomen dat de achterstand bij het rustsignaal nog steeds 49-38 was.

De Amsterdammers kwamen scherp uit de kleedkamer en speelden na rust een stuk agressiever. Orca's bleef echter rustig en hield de voorsprong keurig intact. Dat zorgde voor dermate veel frustratie bij de gasten richting de Urker spelers en arbitrage, dat dat ze de ene na de andere technische of onsportieve fout opleverde. Orca's ging ondertussen gestaag door met scoren, maar kon toch niet voorkomen dat de voorsprong slonk naar zes punten aan het eind van het derde kwart: 60-55.
Ook in het laatste kwart bleef Amsterdam worstelen met zichzelf en de scheidsrechters. Orca's maakte daar goed gebruik van, wist weer op een voorsprong van tien punten te komen en zo leek de wedstrijd gespeeld. De laatste minuten van de wedstrijd sleepten Orca's en BV Amsterdam zichzelf naar de eindstreep. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar de punten bleven uiteindelijk op Urk. Amsterdam vergat de hele wedstrijd te basketballen en moest daardoor een nederlaag slikken van 84-75.