Afbeelding
Foto:

Tuinexperts heropend na verhuizing

Zoektocht naar nieuwe locatie voor een overdekt tuincentrum gaat door

Tuinexperts aan het Marsdiep is na een verhuizing weer geopend. Bedrijfsleider Willem de Borst heeft zin in het nieuwe tuinseizoen, al hoopt hij eigenlijk weer snel te verhuizen. ,,We willen graag een overdekt tuincentrum realiseren op Urk, maar een geschikte plek vinden is lastig.”


Willem is op het nieuwe terrein druk bezig met de laatste werkzaamheden. Het verhuizen heeft niet lang geduurd: de nieuwe locatie is pal aan de andere kant van het Marsdiep. Hij wijst naar een schuurtje dat midden op een verder lege vlakte naast Piet Brouwer Elektrotechniek staat. ,,Misschien kun je het je niet voorstellen, maar dat is altijd onze winkel geweest. Klein hé.” Het groencentrum dat daar sinds 2012 gevestigd was, moest vanwege een aflopend huurcontract verhuizen. ,,We huurden de locatie van het bedrijf ernaast, maar dat had de grond nu echt zelf nodig voor uitbreiding.” Het plan was om een nieuw stuk grond in of rond Urk te bemachtigen, waar ook een overdekt tuincentrum gerealiseerd kan worden. ,,We waren bezig met een boerderij net buiten Urk, maar daar mocht geen winkel geopend worden. Een andere locatie lukte ook niet want er is gewoon amper bedrijfsgrond te koop." 


Het verkooppunt Tuinexperts bevindt zich nu op het terrein van AB Tuinstyling. ,,Mijn broer Albert is de eigenaar van het hoveniersbedrijf en dit groencentrum. We werkten al intensief samen en nu delen we ook de locatie." Buiten staat het terrein vol met het assortiment en binnen is tussen de opslag van het hoveniersbedrijf een winkel gebouwd. ,,Dit was voor nu onze beste optie, al hebben we wel wat ruimte moeten inleveren. 


Start van het tuinseizoen

Hoewel het niet de droomlocatie is geworden die Willem wenste, ziet hij de toekomst wel zonnig tegemoet: ,,De lente is officieel van start gegaan en dit betekent dat veel mensen weer aan de slag gaan in hun tuin.” Bij Tuinexperts zijn ze er klaar voor: De ijzeren rekken staan vol met tuintegels en de grote vierkante bakken zijn gevuld met vele soorten bloemen en planten. Op de vraag wat de trend van dit jaar gaat worden, wijst Willem naar de keramieken tegels. ,,Die zijn nu ontzettend populair. Een Urker is altijd al wel van grote tegels in de tuin. ‘Lekker makkelijk’ wordt er gezegd. Toch heeft groen veel voordelen. Een boom zorgt bijvoorbeeld voor ontzettend veel verkoeling en er zijn bepaalde planten die bijvoorbeeld vlinders aantrekken. Dat brengt een stuk meer sfeer in de tuin.”


Wens overdekt centrum blijft

Het Marsdiep is, als het aan Willem ligt, niet het eindstation van zijn onderneming: ,,We zoeken door naar een geschikte locatie voor een overdekt tuincentrum. Niet alleen omdat dat ons werk een stuk makkelijker maakt, omdat we dan een kas hebben waar we onze planten en bloemen het hele jaar kunnen opslaan. Het is ook de ideale plek om naartoe te gaan als je er even uit wilt. Je stapt zo op de fiets en rijdt er naartoe om inspiratie op te doen, een kop koffie te drinken of gewoon even guzen.

Willem hoopt een stuk grond te kunnen bemachtigen in de overgangszone van de nieuwe Zeeheldenwijk. ,,Tussen de nog te bouwen woonwijk en het bestaande industrieterrein komt een strook grond beschikbaar voor bedrijven en ondernemers. Een andere mogelijkheid voor een overdekt tuincentrum is Port of Urk, maar we blijven liever in of dicht bij Urk. We hoeven geen Intratuin 2.0 te worden, maar juist dat lokale tuincentrum waar iedereen graag even binnenkomt.” 


Volgens Willem is er zeker toekomst voor een overdekt tuincentrum op Urk: ,,We zijn de laatste tijd vaker in gesprek geweest met de gemeente over mogelijke opties. Het is gewoon afwachten en we zijn blij dat we nu op deze locatie open zijn.” Willem verwacht wel dat het een drukke maand wordt. ,,We gaan de heropening natuurlijk vieren. Heel april staat in het teken van vele acties en aanbiedingen."