n Lucas Nagel kopt op slag van rust de gelijkmaker achter doelman Maats. (Foto: Meindert Koffeman)

Urk in slotfase naar overwinning op Staphorst

Trainer Hennie Spijkerman: 'Blij met de punten en tevreden over het vertoonde spel van mijn ploeg'

De blijdschap was groot bij de spelers en technische staf van Urk na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Dröge. Na vier nederlagen en een gelijkspel kon eindelijk weer een overwinning worden begroet. In en tegen Staphorst waren de Urkers de thuisploeg met 1-2 de baas.

Hennie Spijkerman was na afloop niet alleen een blije, maar vooral een tevreden trainer. ,,Dit is natuurlijk een heerlijke overwinning in deze fase van de competitie. We blijven weg van de onderste plaatsen, maar deze drie punten zijn vooral goed voor het zelfvertrouwen bij de jongens. Terugkijkend op de wedstrijd kan ik alleen maar tevreden zijn. Ik heb dingen teruggezien waar we de afgelopen week op getraind hebben. Daarnaast zag ik een Urk dat niet in de war raakte door de vroege achterstand, durfde te blijven voetballen en goed op wist te bouwen. Voor mij is het mooi om te constateren dat het elftal de aangedragen zaken oppikt. We hebben deze wedstrijd het balverlies bijvoorbeeld vooral in de aanvalslinie geleden. Daar mag je risico's nemen en de bal verliezen, dat is minder gevaarlijk dan balverlies op het middenveld", aldus de Zwolse oefenmeester.

Onderhoudend

De overwinning voor het elftal van trainer Hennie Spijkerman kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Staphorst is in eigen huis een ploeg die moeilijk te verslaan is. De weersomstandigheden, een harde wind en in de tweede helft langdurige regenval maakten goed voetballen haast onmogelijk. Het pleit voor beide elftallen dat ze er desondanks een onderhoudende wedstrijd van wisten te maken, met duels op het scherpst van de snede, zonder dat een van beide ploegen over de schreef ging.

Kopie

De wedstrijd leek in de beginfase uit te draaien op een kopie van zo veel eerdere wedstrijden dit seizoen in de Derde Divisie, waarin de Urkers vaak vroeg op achterstand kwamen. Ook nu waren er amper vijf minuten gespeeld toen Staphorst op voorsprong kwam door een doelpunt van Stan Haanstra. Urk had het moeilijk, maar kreeg naarmate de wedstrijd vorderde meer en meer rust in het elftal. Het slechte veld was geen beletsel om geduldig op te bouwen. Onnodige risico's werden zo veel mogelijk vermeden. De Urkers kropen nog wel een keer door het oog van de naald, toen een hard schot van Freddy Quispel via de onderkant van de lat het veld weer insprong.

Na een half uur spelen leek Urk op gelijke hoogte te komen, maar het prachtige doelpunt van Riekelt Jan Brands werd onterecht afgekeurd vanwege buitenspel. Op slag van rust kreeg Urk dan toch waar het recht op had. Een afgemeten voorzet van Riekelt Nentjes werd door Lucas Nagel achter doelman Maats van Staphorst gekopt. Een prachtig moment voor de Urkers, die met een goed gevoel de kleedkamer opzochten.

Attent

In de stromende regen werd begonnen aan de tweede helft, waarin Urk het in de beginfase opnieuw moeilijk had met de thuisploeg. Het duurde echter niet lang voordat de ploeg van Spijkerman het initiatief in handen nam. De druk op het doel van Staphorst werd opgevoerd, alhoewel echte kansen uitbleven. De Urkers moesten daarnaast heel attent blijven bij de soms razendsnelle en uiterst gevaarlijke omschakelingen van de gastheren. Doelman Richard Strijker wist echter met een aantal goede reddingen zijn doel in de tweede helft schoon te houden.

De bevrijdende tweede treffer voor Urk viel zeven minuten voor tijd. De voorzet was opnieuw van Riekelt Nentjes, het afwerken gebeurde door Hessel Snoek, die na een uur spelen Klaas Romkes had afgelost als aanvalsleider. Er volgden nog tien spannende minuten voordat de uitmuntend leidende scheidsrechter Dröge voor het einde van de wedstrijd floot.

Wedstrijdinfo

Scheidsrechter: S. Dröge

Toeschouwers: 800

Scoreverloop: 5. Stan Haanstra 1-0, 45. Lucas Nagel 1-1, 83. Hessel Snoek 1-2

Opstelling Urk: Richard Strijker, Iede Nentjes, Bennie Dunnink, Klaas Kramer, Riekelt Jan Brands, Johannes Schrijver, Lucas Nagel, Riekelt Nentjes, Lucas Schraal (89. Iede den Dulk), Klaas Romkes (60. Hessel Snoek), Jan Ras (80. Jelle de Boer)

VVOG         26        6        4        16        22        36-57

n Al liggend weten Riekelt Jan Brands en Klaas Kramer deze aanval van Staphorst onschadelijk te maken. (Foto: Meindert Koffeman)