Van Slooten (CDA) moet vrezen voor Statenzetel


Het lijkt erop dat Johan van Slooten toch niet namens het CDA in de Provinciale Staten komt. Zaterdag werd bekend dat de nummer 3, Jennie Kempenaar uit Dronten, nipt op voorkeursstemmen de tweede zetel inneemt.

Van Slooten zat sinds acht jaar in de Staten, de afgelopen periode als fractievoorzitter. Nu stond hij tweede op de kandidatenlijst. Kempenaar moest 996 stemmen halen om de voorkeursdrempel te passeren; ze haalde er 999. Als iemand uit de fractie zou doorschuiven naar het college van gedeputeerde staten, zou Van Slooten alsnog in de Staten komen: ,,Het was jarenlang vanzelfsprekend dat het CDA daarbij was, maar dit keer is het nog maar de vraag. Het ligt er ook aan wat andere partijen willen."

De 55-jarige politicus ziet geen grote verschillen tussen de landbouwvisie van zijn partij en die van de grote winnaar, de BBB. Tegelijk wil hij ook op voorhand geen mogelijke samenwerkingspartners uitsluiten: ,,We zijn bereid met iedereen te praten." Voorlopig neemt Van Slooten echter plaats in de wachtkamer, waar al diverse andere Urkers zitten.  Andrea van Veen en Jan de Boer (BBB) en Jan Meindert Keuter (PVV) staan ook vooraan in de rij voor een statenzetel, als namens hun partijen kandidaten doorschuiven naar Eerste Kamer of college.