Afbeelding

Politiek Urk wordt bijgepraat over de zorg

Algemeen

Wethouder Freek Brouwer grapte vooraf dat de presentatie bij buurgemeente Noordoostpolder 2,5 uur had geduurd en dat ‘een Urker dat niet aankan’, maar de vertegenwoordigers uit de zorg kregen in de commissievergadering vorige week ruim baan. Knelpunten uit de eerste- en tweedelijnszorg werden blootgelegd en visie op de toekomst werd gedeeld. ,,De gezondheidszorg staat onder druk, ook op Urk’’, zei wethouder Freek Brouwer.

De presentatie vanuit het zorgveld zorgde voor een volle tribune. Niet alleen verschillende huisartsen, maar ook mensen van Caritas Urk, ouderbond PCOB, Zorggroep Oude en Nieuwe Land, Talma Urk, verzekeraar Zilveren Kruis, GGD Flevoland en het Antonius Ziekenhuis schoven aan. 

Dokter Kees de Visser sprak namens de plaatselijke huisartsen en schetste de knelpunten: ,,We hebben te maken met wachtlijsten voor tweedelijnszorg die ontzettend lang zijn, bovendien is er versnipperde ziekenhuiszorg in de regio. Daarnaast hebben we contacten te onderhouden met meerdere thuiszorginstellingen en GGZ-instellingen. Met de lange wachtlijsten heeft de huisarts veel overbruggingszorg te leveren. We kunnen moeilijk iemand met een ernstige depressie alleen meedelen ‘u kunt over negen maanden bij de GGZ terecht’. Veel huisartsen zijn vanwege de vele verantwoordelijkheden en regeldruk huiverig om praktijkhouder te worden. In 2000 was nog 84 procent van de huisartsen praktijkhouder, in 2021 was dat nog maar 51 procent. Met name bij praktijken die opvolging zoeken, ontstaan gevaarlijke situaties. In Emmeloord is daar recentelijk een digitale huisartszorgleverancier in gesprongen. Het inzetten van zo’n commerciële partij wringt met de kernwaarden van de huisartsenzorg. Hoe kan een waarnemer ergens in een buitenland op de hoogte zijn van de sociale context van de patiënt? We willen alles in het werk stellen om die commerciële praktijken buiten te houden.’’ 

Lees het hele artikel in Het Urkerland van 1 mei.