n In de jaren 60 had Urk een echte speeltuin bij de dijk, waar de Burgemeester van Suchtelenlaan is. Haast ieder gezin op Urk had een abonnement, want wij zaten er altijd. Er waren schommels, wipwaps zoals op de foto (en allemaal eigenbouw), een gevaarlijke glijbaan en een familieschommel waar je met zijn twintigen op kon. Dat er nooit iemand onder verpletterd is, mag een wonder heten. Er was zelfs een autowrak waar je je op uit kon leven. Ook een zwembad was aanwezig, twintig centimeter diep. En er waren beesten, die verzorgd werden door Fokke Gnodde. Als beheerders waren benoemd: Steven Kaptijn en later Sebo Oost. Een gevleugelde uitspraak van Sebo was: 'Ga gauw spuulen...'
n In de jaren 60 had Urk een echte speeltuin bij de dijk, waar de Burgemeester van Suchtelenlaan is. Haast ieder gezin op Urk had een abonnement, want wij zaten er altijd. Er waren schommels, wipwaps zoals op de foto (en allemaal eigenbouw), een gevaarlijke glijbaan en een familieschommel waar je met zijn twintigen op kon. Dat er nooit iemand onder verpletterd is, mag een wonder heten. Er was zelfs een autowrak waar je je op uit kon leven. Ook een zwembad was aanwezig, twintig centimeter diep. En er waren beesten, die verzorgd werden door Fokke Gnodde. Als beheerders waren benoemd: Steven Kaptijn en later Sebo Oost. Een gevleugelde uitspraak van Sebo was: 'Ga gauw spuulen...' Foto:

Wiet je nog...?!

Klaas Visser duikt geregeld in het archief van Het Urkerland en deelt verhalen en foto's van het Urk van vroeger. ,,Het archief van de krant die ik nu scan, is van de winter 1986. Daar waren eigenlijk geen passende foto's te vinden, daarom nu een aantal eclectische uit het archief Wakker."

n Het uitzicht vanuit de speeltuin op de Hofstee, die nog volop in ontwikkeling was.
n Waarschijnlijk genomen op een tweede pinksterdag, gelet op de kleding. We zien onder anderen Lub Visser en een zoon van aannemer Kale.
n In 1967 hield de nieuwe UK 31 van Evert Kramer zijn proefvaart. We zien hier Evert die het spandoek met de naam vasthoudt, samen met Tunis Woort en Sijtje. Daarachter zien we nog burgemeester Bossenbroek peinzen over het oude dorp dat hij had willen saneren.
n Terwijl de genodigden zich aan boord begeven, spuiten werkers van de gemeente de kop van de Dormakade schoon. Het is dus in het op twee jaar na laatste seizoen van het oalkuulen.
n De UK 142 Aaltje Margriet van de firma H. Snoek & Zonen houdt hier waarschijnlijk zijn proefvaart. Dat moet dan in 1960 zijn geweest, want de kotter was later zwart. Hij was 25 meter en had een Stork motor van 282 pk. Op de achtergrond zien we nog de Urkerboot Insula, die later vervangen werd door de Prins Claus.