n Riekelt Nentjes straft een fout van doelman Van Willige van GVVV af en brengt de spanning terug in de wedstrijd (2-1). Foto: Het Urkerland

Urk opnieuw met lege handen in Veenendaal

Ploeg van trainer Spijkerman staat voor uiterst spannende slotfase van de competitie

Het worden nog spannende weken voor Urk na de 2-1 nederlaag die de ploeg in Veenendaal opliep tegen GVVV. De thuiswedstrijd van aanstaande zaterdag tegen Excelsior'31 wordt daardoor uiterst belangrijk, want er moet gewonnen worden om de promotie-/degradatiewedstrijden voorlopig voor te blijven.

Het elftal van Hennie Spijkerman was tijdens de eerste helft van de wedstrijd tegen GVVV onherkenbaar. Bijna alle duels werden verloren, tweede ballen waren voor de thuisploeg en aanvallend kwamen de Urkers niet of nauwelijks in het stuk voor. ,,We toonden, vooral in de eerste dertig minuten, teveel ontzag voor GVVV. Natuurlijk is het wel de nummer twee van de ranglijst, maar gaandeweg de eerste helft lieten we zien dat we voetballend gewoon meekonden, ondanks het feit dat we geen enkele kans wisten te creëren", aldus de Zwolse oefenmeester. De 1-0 achterstand bij het rustsignaal van de goed leidende scheidsrechter Cantineau gaf nog volop kansen voor de Urkers op een beter resultaat.

Attent

De tweede helft was echter amper twee minuten onderweg, toen de thuisploeg op een 2-0 voorsprong kwam en Urk naar een kansloze nederlaag leek te worden gespeeld. Het spelbeeld van de wedstrijd veranderde toen Riekelt Nentjes een paar minuten later heel attent reageerde op een fout van doelman Van Willige van GVVV en de aansluitingstreffer op het scorebord schoot. ,,Het leek wel alsof we na het tweede tegendoelpunt alle schroom van ons afgooiden en dan zie je dat we goed kunnen voetballen. Dat is wel de kracht van dit elftal."

GVVV schrok van de veerkracht van Urk en besloot de 2-1 voorsprong te koesteren. Het wenste geen puntenverlies te lijden in de strijd om het kampioenschap in de Derde Divisie. De ploeg van trainer Gery Vink zakte terug op eigen helft en probeerde via de snelle buitenspelers in de omschakeling op zoek te gaan naar een derde doelpunt. Urk had daardoor veelvuldig de bal en het probeerde met een zorgvuldige opbouw een gaatje te vinden in de Veenendaalse verdediging. Dat lukte echter slechts mondjesmaat, waardoor er zich amper mogelijkheden voordeden, mede doordat de Urkers in de eindfase te slordig waren. ,,Dat heeft ook te maken met het karakter van de ploeg. Ze willen zo dolgraag, maar dat heeft dan wel vaak tot gevolg dat je niet altijd de juiste beslissingen neemt", aldus Spijkerman.

In de slotfase waren er nog wat kansen te noteren voor de thuisploeg, maar die leverden ook geen doelpunten op, zodat na negentig minuten voetbal Urk opnieuw met lege handen stond.

Spannend

De laatste drie competitieronden worden voor Urk nog uitermate spannend, waarbij de wedstrijd van aanstaande zaterdag cruciaal kan zijn. Een overwinning op het bezoekende Excelsior'31 uit Rijssen betekent dat directe degradatie afgewend is (Ter Leede en ASWH spelen ook tegen elkaar). Met Volendam en VVOG zal dan in de laatste twee wedstrijden gestreden worden om de laatste PD-plek.

Wedstrijdinfo

Scheidsrechter: L.E. Cantineau

Toeschouwers: 750

Scoreverloop: 15. Genrich Sillé 1-0, 47. Byron Burgering 2-0, 51. Riekelt Nentjes 2-1

Opstelling Urk: Richard Strijker, Bennie Dunnink, Dick Hakvoort (60. Pieter Brands), Klaas Kramer, Riekelt Jan Brands, Johannes Schrijver, Jan Ras, Riekelt Nentjes, Lucas Schraal (81. Jelle de Boer), Hessel Snoek (60. Klaas Romkes), Lucas Tol