Veiling kistje Meischol

Opbrengst gaat naar ALS Nederland

De veiling van het eerste kistje Meischol vindt volgende week maandagmorgen plaats. Traditiegetrouw gaat de opbrengst daarvan naar een goed doel. Dit keer is dat stichting ALS Nederland.


De bijzondere veiling die wordt georganiseerd door Stichting Visserijdagen Urk brengt doorgaans enorme bedragen op. Vorig jaar ging er 43.000 euro naar Stichting Hulphond Nederland, in 2021 werd 108.500 euro opgebracht voor het Prinses Máxima Centrum en in 2019 kwam er 145.000 euro voor Aleh Negev (de veiling van 2020 is indertijd geannuleerd vanwege de coronapandemie). Dit jaar is ALS Nederland het goede doel. 

Plaatsgenoot Auke Kaptein kreeg in 2017 de diagnose ALS: ,,Je leven staat op zijn kop. Het duurt even voor je beseft dat je tijd beperkt is en dat je daar - zolang er nog geen medicijn is - niets tegen kunt doen. Deze veiling op mijn eigen vertrouwde Urk geeft me het gevoel dat ik toch iets kan doen tegen deze slopende en uitzichtloze ziekte, dus ik hoop dat we een recordopbrengst halen!" 


De veiling betreft een Amerikaanse veiling: een veiling bij opbod, waarbij elke bieder het bedrag betaalt waarmee het bod wordt verhoogd. Degene die het laatste bod uitbrengt, wordt de eigenaar van het eerste kistje Meischol 2023. Meebieden kan vanaf 100 euro en kan ook anoniem. Aanmelden kan via secretariaat@visserijdagenurk.nl of m.vaneldik@als.nl. Bekende Nederlander Thomas Acda is maandag als ALS-ambassadeur aanwezig om de veilingmeester te assisteren en na afloop samen met Limore Noach, directeur van Stichting ALS Nederland, de cheque in ontvangst te nemen.