Is er ruimte voor iedereen?

SCAB Skoel over minderheden en discriminatie op Urk 

Arbeidsmigranten en vluchtelingen: aan de ene kant dragen Urkers hen een warm hart toe, en aan de andere kant komt er een stuk ongemak naar boven. Hoe tolerant is ons dorp naar minderheden? Op 25 mei worden in de SCAB Skoel 'Dit nooit weer' alle perspectieven rond dit thema belicht met vier interessante gasten.  


Door de geschiedenis heen is ons voormalige eiland meermalen een toevluchtsoord gebleken voor reizigers, kunstenaars en (Joodse) onderduikers. Jelle van Slooten vertelt bij SCAB Skoel over de herinnering aan de familie Kropveld, een inspiratie voor het maken van het stripboek 'Japien de Joode'. Jelle: ,,Het thema ‘Dit nooit weer’ blijft actueel.” Israël Samuel Kropveld kwam als Joodse koopman naar Urk, begon een handel en vestigde zich hier met zijn gezin. Tachtig jaar later zijn het vooral arbeidsmigranten uit het Oostblok die naar Urk trekken, gedreven door economische motieven. ,,Enerzijds zijn de arbeidsmigranten broodnodig voor onze lokale economie. Maar als dorpelingen ervaren we op z’n zachtst gezegd ook een soort ongemakkelijkheid als het deze groep betreft.''


Arbeidsmigranten en racisme

Onze tweede gast, beeldend kunstenaar Jennie Koffeman, kwam door haar werk in de vis in contact met arbeidsmigranten. De kloof die ze soms opmerkte tussen de arbeidsmigranten en niet-arbeidsmigranten wekte haar aandacht. De doelgroep is namelijk zo'n belangrijke factor voor ons dorp/land. Ze stelde een vragenlijst samen en wist een paar werkmigranten te interviewen en op die manier iets beter te leren kennen. Deze interviews heeft ze verwerkt in een kunstinstallatie waar ze verbinding tussen de bezoeker en de arbeidsmigranten probeert te creëren. Bij SCAB Skoel vertelt Jennie over dit bijzondere project, dat te zien is in Galerie Plein 1890.
In reactie op berichten over de zwarte pietendiscussie en jongeren in nazi-uniform werd Urk in de media meermalen weggezet als racistisch dorp. Die berichten staan in schril contrast met minder bekende feiten over Urk als meest vrijgevige dorp van Nederland en de vele vrijwilligers die zich inzetten voor vluchtelingen.


Helpen of oordelen? 

Onze derde gast, Gretha Bakker, neemt de luisteraars mee in de wereld van het Urker vluchtelingenwerk. Gretha is een van deze enthousiaste vrijwilligers die activiteiten organiseert voor vluchtelingen van het AZC. Ook is zij een van de coördinatoren van Caritas Urk die alle regelzaken oppakt voor de Oekraïense vluchtelingen. Gretha:,, Urkers hebben juist een warm hart voor deze mensen, ook al hoor ik zelf ook vaak de vooroordelen voorbij komen; ze krijgen voorrang op de huizen op Urk, ze willen niet werken. Als je je een beetje verdiept in deze groep weet je dat hier juist niets van waar is.” Urk is de afgelopen decennia hard gegroeid. De samenstelling van onze bevolking wordt steeds meer divers. Urk moet een plek zijn en blijven waar het niet uitmaakt wie je bent, een samenleving waar ruimte is voor iedereen en ieder zijn bijdrage kan leveren als volwaardig lid van de gemeenschap.


Polarisatie op de loer

Als laatste gast van de avond wordt gesproken met Teunis Ruiten die werkzaam is bij Bureau gelijke behandeling Flevoland. Bij het omgaan met minderheden binnen samenlevingen ligt discriminatie en polarisatie op de loer. Maar wat is discriminatie? Waar komt het vandaan en vooral: hoe voorkomen we het? Met Teunis wordt teruggeblikt op de verhalen van de voorgaande gasten en wordt de rol besproken die Bureau gelijke behandeling op Urk speelt.


Kaarten

De avond op 25 mei start om 19.30 uur in de bibliotheek. Kaarten zijn online te bestellen via de website www.scaburk.nl en kosten 5 euro. Ook is er een livestream op het SCAB-YouTubekanaal.