Eensgezind en aanhoudend bidden


Handelingen 1 : 10-14

Vanaf de Olijfberg keerden de apostelen terug naar de stad. Lucas 24 vertelt ons dat ze dit deden met grote blijdschap. Hen is namelijk gezegd dat Jezus op dezelfde manier zal terugkomen en dan met alle heerlijkheid, macht en majesteit die Hem in de hemel door de Vader is geschonken. De scheiding tussen hen en Jezus is niet definitief, want de Heere zál terugkomen, zoals Hij hen heeft verlaten.

Met blijdschap gaan ze terug naar de stad, en terug naar de bovenzaal. En wat doen ze daar?

De elf apostelen volhardden eensgezind in bidden en smeken. Het Griekse woord voor eensgezind betekent letterlijk ‘van gelijke begeerte’. Ze hadden hetzelfde verlangen, namelijk de vervulling van de belofte. En daar hebben ze dan ook ongetwijfeld om gebeden; om de vervulling met de Heilige Geest die de Heere Jezus hen beloofd had (zie vers 4 en 8). Lucas 24:53 vertelt ons dat zij daarnaast ook voortdurend in de tempel God loofden. Dit laatste heeft dan betrekking op de vaste gebedstijden tijdens het morgen- en avondoffer.

Ze baden het niet alleen met hetzelfde verlangen, maar ook aanhoudend. Als wij om iets bidden kan het maar zo zijn dat we het wel vragen, maar misschien met heel weinig verwachting. Of we moeten na enkele dagen concluderen dat het ook nogal eens ontbreekt aan aanhoudend bidden. Hoe is uw verwachting?

Het Pinksterfeest is in vervulling gegaan. Christus hééft de ‘andere Trooster’  - namelijk de Heilige Geest - nagelaten. Maar hoe blij en verwachtingsvol kijken wij uit naar de vervulling van de laatste belofte, namelijk Zijn wederkomst met macht en majesteit? Hoe is onze gerichtheid als het gaat om de vervulling van deze belofte? Als ik voor mezelf spreek, moet ik maar al te vaak concluderen dat die gerichtheid zo snel op het hier en nu is. Wat kunnen we daarin leren van de apostelen; als het gaat om het eensgezinde verlangen, maar ook het aanhoudend bidden?

Laat dan uw verlangen eensgezind zijn. Eensgezind aan de apostelen, eensgezind aan de kerk van alle tijden en plaatsen, eensgezind aan alle gelovigen. En laat uw gebed en verlangen ten tweede aanhoudend zijn! En ja, daarbij kan een vaste structuur, zoals het morgen- en avondgebed, zeker helpen.

Jan Post

Pastoraal jongerenwerker