n Linksboven: alle leerlingen vierden het feestje mee. Rechtsboven: zangpedagoog Floor Anne van Vliet gaf zangworkshops aan de leerlingen. Tevens was er een opdracht die het hebben van een TOS nabootste. Linksonder: rondetafelgesprek o.l.v. Aaltine Hoekstra waar ouders, leerkrachten en ondersteuners de dialoog aangingen over ‘de kracht van de mediumsetting’. Rechtsonder: een lezing door Constance Vissers, bijzonder hoogleraar neuropsychologie en TOS.
n Linksboven: alle leerlingen vierden het feestje mee. Rechtsboven: zangpedagoog Floor Anne van Vliet gaf zangworkshops aan de leerlingen. Tevens was er een opdracht die het hebben van een TOS nabootste. Linksonder: rondetafelgesprek o.l.v. Aaltine Hoekstra waar ouders, leerkrachten en ondersteuners de dialoog aangingen over ‘de kracht van de mediumsetting’. Rechtsonder: een lezing door Constance Vissers, bijzonder hoogleraar neuropsychologie en TOS. Foto:

Feest op Harmpje Visserschool: tien jaar mediumsetting

Een unieke en hechte samenwerking van tien jaar tussen de Harmpje Visserschool en Koninklijke Kentalis. Afgelopen woensdag werd er bij dit feit stilgestaan met een zangworkshop voor de leerlingen, en 's middags kwam hoogleraar Constance Vissers vertellen over neuropsychologische perspectieven op een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en ging hoogleraar Elise de Bree met ervaringsdeskundigen in gesprek over 'de kracht van de mediumsetting'.


Intern begeleiders Maartje Visser en Anneke Stoll van de Harmpje Visserschool vertellen over de opstart van het passend onderwijs, in 2013. Anneke: ,,We merkten dat veel Urker kinderen vanwege hun TOS met de bus naar school in Kampen of Zwolle moesten.'' Schoolvereniging Rehoboth ging in gesprek met Koninklijke Kentalis, een organisatie die leerlingen met slechthorendheid, doofheid of een TOS ondersteunt. Een samenwerking kwam tot stand; de Harmpje Visserschool had daarmee de eerste zogenoemde 'mediumsetting' in Nederland. ,,Ons doel is om het Urker kind thuisnabij onderwijs te bieden'', aldus Maartje. Alle leerkrachten op de Harmpje Visserschool zijn extra geschoold en draaien mee in het passend onderwijs. Een logopedist, expertiseleerkracht, leerkrachtondersteuner en onderwijsassistenten van Kentalis zijn er werkzaam; samen vormen ze één team. Op Urk is er een groter aantal TOS-leerlingen dan het landelijk gemiddelde, maar dat heeft volgens Maartje niet te maken met ons dialect: ,,Het is genetisch bepaald. Met TOS word je geboren.'' De a-groepen op de Harmpje Visserschool zijn kleinere groepen, zogenoemde 'integratiegroepen'. ,,In de klas zitten eigenlijk allemaal kleine juffen en meesters; doordat de leerlingen met TOS gewoon tussen de andere kinderen zitten, zijn er veel leermomenten. De begeleiding is bovendien niet alleen voor kinderen met TOS, ook de klasgenoten profiteren van de expertise van onze leerkrachten'', vertelt Anneke. Een taalontwikkelingsstoornis verdwijnt niet. ,,Maar er worden tools aangeboden om ermee om te gaan. Het arrangement loopt af naarmate het kind ouder wordt, maar we blijven de TOS-leerlingen monitoren.'' Maartje besluit: ,,Het individu staat op onze school centraal: we kijken constant naar wat een kind nodig heeft.''

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding