n Hoogstandje van Johannes Schrijver.
n Hoogstandje van Johannes Schrijver. Foto: Het Urkerland

Topprestatie Urk: rechtstreekse handhaving

Ploeg stelt op eigen kracht nieuwe seizoen Derde Divisie veilig door 2-3 winst op Hoek

Voorafgaand aan het seizoen in de Derde Divisie was Urk voor veel kenners een van de gedoodverfde degradatiekandidaten. Zaterdag speelde de ploeg van trainer Hennie Spijkerman zich op eigen kracht veilig. Een topprestatie van het Urker team, dat in Hoek met 2-3 wist te winnen van het plaatselijke vreemdelingenlegioen.

,,Het uitgangspunt voor de wedstrijd tegen Hoek is altijd geweest dat we ons op eigen kracht zouden gaan veiligspelen. We wilden niet afhankelijk zijn van wie of wat dan ook. Minimaal een punt halen of zelfs winnen, dat was de opdracht vooraf. Na negentig minuten voetbal kan er ook niet gezegd worden dat de overwinning gestolen was", aldus een tevreden trainer Spijkerman na afloop van de met 2-3 gewonnen wedstrijd.

Voorsprong

Urk begon vol zelfvertrouwen aan de wedstrijd tegen Hoek. Van zenuwen was niets te merken, zagen ook de ongeveer vijftig meegereisde Urker supporters. De thuisploeg, die nog kans maakte op de derde periodetitel, kreeg in de beginfase geen grip op het aanvalsspel van Urk en zag de bezoekers binnen tien minuten op voorsprong komen. Een corner van Jan Ras verdween, zonder dat er een andere speler aan te pas kwam, in het doel achter doelman Knipping. Vijf minuten later stond de gelijkmaker echter alweer op het scorebord. Slordig balverlies op het middenveld bij Urk gaf Hoek de kans op een razendsnelle omschakeling. De topscorer van de gastheren, Steve Schalkwijk, schoot de bal achter Richard Strijker in de kruising.

Gevaar

Hennie Spijkerman zag zijn ploeg niet in de war raken na de gelijkmaker. Ondanks dat er best wel wat slordigheden in het spel slopen, gaf het Hoek zelden de gelegenheid in alle rust op te bouwen. De thuisploeg moest vaak de lange bal hanteren, die meestal nieuw Urker balbezit inluidde. De mannen van trainer Quincy Rombaut wisten daardoor nauwelijks gevaar te stichten, in tegenstelling tot Urk, dat een aantal keren goed en snel via de zijkanten wist door te komen. De hernieuwde voorsprong voor de Urkers was dan ook geen verrassing. Een voorzet van de rechterflank werd door Riekelt Nentjes gecontroleerd en daarna teruggelegd op Klaas Romkes, die met een harde schuiver de 1-2 aantekende. Met deze stand brak ook de rust aan.

Slagvaardig

In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld. Urk dicteerde, terwijl Hoek loerde op een omschakelmoment. Twintig minuten voor tijd leek de wedstrijd beslist. Lucas Schraal passeerde zijn tegenstander op snelheid en schoot vanuit een moeilijke hoek raak. Een doelpunt waarbij doelman Knipping van de thuisploeg er niet goed uitzag. Bijna vanaf de aftrap lag de aansluitingstreffer van Hoek achter doelman Strijker. Artuur Zutterman schoot vanaf de linkerkant de bal in één keer in de verre hoek. De thuisploeg geloofde weer in een resultaat en nam steeds meer risico's in de jacht op de gelijkmaker. Dat leverde Urk diverse grote kansen op, maar de Urkers waren niet slagvaardig genoeg in de afwerking en vergaten de wedstrijd op slot te gooien. Hoek speelde de laatste minuten alles-of-niets, maar de Urker verdediging bleef eenvoudig overeind.

Derde Divisie

Na de ruim bemeten toegevoegde tijd volgde het voor Urk zo belangrijke eindsignaal van scheidsrechter Schul. De overwinning, maar nog belangrijker de wetenschap dat er ook volgend seizoen uitgekomen wordt in de Derde Divisie, werd uitgebreid op het veld en in de kleedkamer gevierd door spelers en staf.

Wedstrijdinfo

Scheidsrechter: R.G.C.M. Schul

Toeschouwers: 350

Scoreverloop: 8. Jan Ras 0-1, 13. Steve Schalkwijk 1-1, 34. Klaas Romkes 1-2, 70. Lucas Schraal 1-3, 71. Artuur Zutterman 2-3

Geel: Klaas Kramer en Lucas Schraal (Urk)

Opstelling Urk: Richard Strijker, Iede Nentjes, Bennie Dunnink, Klaas Kramer, Riekelt Jan Brands, Johannes Schrijver, Jan Ras (89. Pieter Brands), Riekelt Nentjes (77. Joël Tol), Lucas Schraal, Klaas Romkes (67. Hessel Snoek), Lucas Tol (89. Jelle de Boer)