n Peter Gnodde, met naast zich Jos Kerkman (l) en Ronnie Freriks (r).
n Peter Gnodde, met naast zich Jos Kerkman (l) en Ronnie Freriks (r).

Peter Gnodde

ongeslagen winnaar NK bandstoten

Peter Gnodde mag zich een jaar lang Nederlands kampioen hoofdklasse bandstoten noemen. De Urker was in Doetinchem de sterkste van de acht deelnemers.


Het was voor Gnodde de tweede keer dit seizoen dat hij deelnam aan een Nederlands kampioenschap. Na een derde plek op het NK Kader 38/2 mocht hij nu proberen de nationale titel te behalen bij het bandstoten.


Na zijn overtuigende winst in de gewestelijke finale was hij als eerste geplaatst van de acht deelnemers bij het NK hoofdklasse bandstoten. Zijn eerste partij speelde hij tegen de latere nummer drie Ronnie Freriks. Gnodde had moeite met het maken van de laatste van de 75 benodigde caramboles. Freriks maakte met een slotserie van 16 de partij als eerste uit. Gelukkig wist de Urker biljarter in de nabeurt gelijk te maken.


De vijf daarop volgende partijen wist Gnodde met sterk spel te winnen. De laatste partij tegen Jos Kerkman moest de beslissing brengen. Kerkman zou bij winst de titel binnenhalen. Na een stroef begin van beide kanten stond het halverwege gelijk. Gnodde wist na een serie van twaalf caramboles een beslissend gat te slaan met zijn tegenstander. Het bleek voor de Urker voldoende om de partij in winst om te zetten en zo zijn eerste nationale titel binnen te halen, met een gemiddeld moyenne van 4,77.