Afbeelding
Foto:

Joke

Weerstand-

Kaptijn


Geboren: 1-5-1959

Overleden: 20-1-2022

Joke werd geboren in het gezin van Kees en Dirkje Kaptijn en groeide op aan de Kleine Fok met haar broer en twee zussen. De warmte en gezelligheid die ze thuis ondervond, zouden later ook op haar eigen gezin van toepassing zijn. Na de huishoudschool volgde ze de opleiding verzorgende aan de INAS en ging werken in de Talma. Het zorgen voor de medemens zat haar in het bloed.

Op haar vijftiende ontmoette ze Bertie Weerstand en na vijf jaar verkering trouwden ze in 1978 en gingen wonen aan De Noord in een door Bertie zelfgebouwd huis. Na een ruil verhuisden ze naar De Reede en daar groeiden ook de drie kinderen op. Joke was een echt familiemens. Ze regelde niet alleen het huishouden maar ook de bankzaken en vakanties. Joke creëerde een warme sfeer thuis met kaarsen in de donkere maanden. ’s Zomers zat ze graag buiten in de zon en kon uren lezen of puzzelen. Maar bovenal ging ze graag opperdan. De kleinkinderen noemden haar 'bessien jessien' want van winkelen en nieuwe kleren kopen kon ze genieten.

Ook met Bertie ging Joke opperdan. Heerlijk fietsen of genieten op terrasjes in de zon. Want Joke was een zonaanbidster. Ze had een abonnement bij Ergosun, zodat zij en haar man al voor de vakantie een kleurtje konden opdoen. Zowel de Spaanse als Griekse eilanden werden bezocht en ook in Turkije werd genoten van zon en zee.

Toch bleef ook verdriet haar niet bespaard. In 1992 overleed haar geliefde zus Alie plotseling aan een hersenbloeding. Het plotselinge overlijden van haar schoonzoon Willem Kramer (tijdens zijn werk op de vrachtwagen in Engeland in augustus 2017) was een grote klap voor haar want ze was heel erg op hem gesteld. Joke heeft haar dochter Herma ontzettend gesteund in die moeilijke tijd. Als enige dochter kon Herma alles met haar moeder bespreken en delen. Joke was liefdevol, rechtvaardig, kon niet tegen onrecht en had een zwak voor haar kinderen en kleinkinderen, die ze verwende en steunde waar mogelijk. Het hoogtepunt was het sinterklaasfeest, waarbij de verlanglijstjes al vroeg bij Joke konden worden ingeleverd en ze met plezier de cadeaus en het snoepgoed voorbereidde.

Op haar vijftigste heeft Joke met bloed, zweet en tranen haar schouders gezet onder de opleiding Verzorgende IG en mocht ze haar diploma behalen. Ze wilde graag weer in de zorg aan de slag en kon haar liefde en aandacht volop kwijt in de gehandicaptenzorg. In De Oester kwam Joke tot haar recht en genoot ze van haar werk met hulpbehoevende medemensen.

In 2016 verhuisden Joke en Bertie naar een appartement aan de Ransuil. Op hun prachtige balkon op het zuiden scheen de zon de hele dag en genoten ze van het uitzicht over Urk. Nog in de zomer van 2021 maakten ze samen met twee schoonzussen en zwagers een fietstocht rond het IJsselmeer. Hun gezamenlijke toekomst leek zorgeloos.

In dat jaar kreeg Joke last van pijn in haar buik en er volgden onderzoeken. Er moesten galstenen worden verwijderd. Door de lange wachtlijsten vanwege de overbelaste zorg door de coronapandemie, duurde het enige tijd voor ze geopereerd kon worden in november 2021. Aanvankelijk overheerste de opluchting en daarom gingen Joke en Bertie midden december met hun kinderen en kleinkinderen een heerlijk weekend weg naar een bungalowpark. Het zou achteraf gezien het laatste gezamenlijke familieweekend worden. Want de buikpijn ging niet over en er volgden nieuwe onderzoeken. Toen openbaarde zich alvleesklier- en leverkanker in een vergevorderd stadium. In een razendsnel tempo werden Joke en haar geliefden door deze ontwikkelingen overvallen. De kinderen begonnen met Bertie plannen te maken voor een goede verzorging van Joke in haar eigen vertrouwde huis, maar het snelle ziekteverloop maakte dat onmogelijk. Hoewel Joke niet vaak sprak over haar innerlijke geloofsleven, maakte ze duidelijk dat het goed was met God. Ze vertrouwde haar gedachten over Bijbelverzen en liederen die haar raakten toe aan het papier. Toen Joke op 20 januari 2022 overleed, kwam de klap bij haar geliefden keihard aan. Haar afscheidsdienst had Joke helemaal uitgeschreven.

Joke laat een grote leegte achter in het leven van Bertie, haar kinderen en kleinkinderen en ook in de rest van de familie wordt ‘familiemens' Joke ontzettend gemist.