n Op de foto (v.l.n.r.): Jan van den Berg, Judah Koffeman en Bettie Baak (Woordzoeker); Zwanie Korf, Stefan Korf en Alie Post (Crypto); Gertine Woord (winnares 200 euro cash), Maria Kramer-Oost en Aukje Weerstand (Kerstkraker); Roelof Weerstand en David Jonathan van Dijk (Kruiswoordpuzzel), derde winnaar, Hilde Wakker, was niet aanwezig.
n Op de foto (v.l.n.r.): Jan van den Berg, Judah Koffeman en Bettie Baak (Woordzoeker); Zwanie Korf, Stefan Korf en Alie Post (Crypto); Gertine Woord (winnares 200 euro cash), Maria Kramer-Oost en Aukje Weerstand (Kerstkraker); Roelof Weerstand en David Jonathan van Dijk (Kruiswoordpuzzel), derde winnaar, Hilde Wakker, was niet aanwezig. Foto:

Extra lastige Crypto en leuke maar pittige Kerstkraker

Puzzelaars konden zich de afgelopen feestdagen uitleven op vier verschillende opgaven. De woordzoeker en de kruiswoordpuzzel bleken opnieuw zeer populair. De Urker Achternamen Crypto en de Kerstkraker hielden intussen de gemoederen bezig. In totaal werden voor alle puzzels samen 555 oplossingen ingeleverd.


Een lastige Crypto

De meeste inzendingen voor de Urker Achternamen Crypto waren dit jaar niet helemaal correct. Struikelblok bleek de omschrijving bij 24. horizontaal: ‘Zijn aanbidders zijn waardevol’. Velen vulden daar in: Koning of De Koning. De juiste oplossing was echter Kleine, immers: wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Dus wie het kleine wél eert, is het grote wél waard en dus waardevol. Voor zover bij de redactie bekend komt de achternaam Koning bovendien niet voor op Urk en de achternaam Kleine wel.

De redactie werd daarnaast verrast met de inzending van een, in onze ogen, correct alternatief voor 18. verticaal. Bij de omschrijving ‘Is de Dom’ waren we op zoek naar de achternaam Van Aken, maar ook Langman werd ingezonden en dat was natuurlijk correct, want De Dom(toren) van Utrecht is inderdaad lang, man.

Bij 27. horizontaal was de opgave: 'Wordt het strand als je van zee af loopt'. Hier scheidden de wegen voor velen, want was het nu Mulder of Muller? Die laatste achternaam was inderdaad de gezochte. Maar, zo werd betoogd, in het Urkers zou Mulder ook kunnen. Twijfelgeval dus.


De volledige oplossing was als volgt: 

Horizontaal: 2. PR-opvolging voor borrelaars: Oost; 6. Kerkjes openen met een heldengewaad: Capellen; 8. Meekomen, duizendland!: Koman; 12. Bedbedekkers: Dekens; 14. Ome, De Neus en De Kromme: Willems; 15. Eerste hulp in Tallinn: Ester; 16. Proefschaap, want het oog wil ook wat: De Mooij; 17. Stresskip: De Haan; 21. Is de Dom niet: Van de Wereld; 22. Plek van de ondergaande zonnegod: Westra; 24. Zijn aanbidders zijn waardevol: Kleine; 25. Geestelijk vader van 26. verticaal: Schrijver; 27. Wordt het strand als je van zee af loopt: Muller (of Mulder). 

Verticaal: 1. Dadelijk daar: Zoer; 3. Is ook sprekend je moeder: Taal; 4. Minder geslaagd werk van Teun Föhn: Blok; 5. Familie van spotten en preservoirs: Wemmers; 7. Hoop ijzer: Anker; 9. Geen aanbieding of grote uitgave: Middelkoop; 10. Net nniet keurig: Nentjes; 11. Herpositie of opnieuw een situatie van verzet: Weerstand; 13. Hypotheekverstrekker: Leenheer; 14. Wie noemt mij moeder, kinderen?: Wijma. 17. Komt Mohammed niet naartoe: De Berg; 18. Is de Dom: Van Aken (of Langman). 19. 2: Zwaan. 20. Vloeiende afkomst: Bloed. 23. Gaat een voetballer of een boer: Ter Velde. 26. Onwaar gebeurd: Roman.


(On)doorgrondelijke kerstkraker

En dan de Kerstkraker. Meest gestelde vraag in de begindagen was: wat is hiervan eigenlijk de bedoeling? Tja, dat was nu juist de uitdaging: zonder verdere aanwijzingen het raadsel ontraadselen. Onder 1 werd een wat vreemde restaurantrekening gepresenteerd. De clou was dat de bedragen achter elk gerecht de sleutel waren tot een woord dat gezocht werd. Het cijfer 1 stond daarbij voor de eerste letter van het gerecht, 2 voor de tweede letter enzovoorts. De eerste regel (Zeekoe 15,34) leverde zo het woord ‘Zoek’ op. De rekening leidde tot een zin: ‘Zoek bij elke foto de naam van de straat waar vanuit de foto is gemaakt’. 

Onder 2 werden de acht foto’s gepresenteerd waarvan de straatnaam dus achterhaald moest worden. De code bij 3 leidde naar een negende straatnaam: Het Spijk. Die naam kon gevonden worden door van de acht getallen van elk twee cijfers steeds het eerste cijfer aan de gelijk genummerde foto te koppelen en het tweede cijfer te koppelen aan de corresponderende letter in de straatnaam.

Onder 4 werd een kaart van een deel van Urk getoond. Verstopt in de foto zat een webadres, waar gemeld werd dat de acht locaties ingetekend moesten worden, waarna met behulp van drie lijnen een huisnummer getekend kon worden. Dat leidde naar het getal 4.

Voor het laatste onderdeel van de puzzel moesten deelnemers dus zijn op Het Spijk 4, inderdaad: het adres van Het Urkerland. De opdracht bij 5 was:

Gedicht

Woord na ‘t

woord na ‘t

woord na Het

Aan de voorkant van het bedrijf staat een beeldje op een sokkel, waarop een gedicht van T. de Vries staat. In dat gedicht staat twee keer ‘’t’ en één keer ‘Het’. Na de eerste ‘’t’ staat het woord ‘klapskoel’, na de tweede staat ‘werd’ en na ‘Het’ staat Urkerland. Dat levert de zin ‘klapskoel werd Urkerland’ op, een ultrakorte samenvatting van de geschiedenis van het nieuws op Urk.


Woordzoeker en kruiswoordpuzzel

Honderden mensen maakten ergens rond de feestdagen de twee andere puzzels af: de woordzoeker en de kruiswoordpuzzels. De uitkomst van de eerste was 'December is de maand waarin we samen toasten op de mooie dingen die we hebben meegemaakt in het afgelopen jaar'. Bij de tweede kwamen succesvolle puzzelaars uit op: 'Een koude decembermaand geeft ons toch altijd een gevoel van warmte'.


De winnaars van de vier puzzels werden woensdagmiddag in het zonnetje gezet bij Het Urkerland met een pakket van 't Soetendal of een cadeaubon van Bakkerij Brouwer.

n Op de foto (v.l.n.r.): Jan van den Berg, Bettie Baak en Judah Koffeman (Woordzoeker); Zwanie Korf, Stefan Korf en Alie Post (Crypto); Gertine Woord, Maria Kramer-Oost en Aukje Weerstand (Kerstkraker); Roelof Weerstand en David Jonathan van Dijk (Kruiswoordpuzzel), de derde winnaar, Hilde Wakker, was niet aanwezig.