n Arjan Baarssen voor het voormalig huis van kûkebes Lummetje Bos, die dienstmeisje was.
n Arjan Baarssen voor het voormalig huis van kûkebes Lummetje Bos, die dienstmeisje was. Foto: Het Urkerland

Urker dienstmeisjesroute geopend

Commissaris van de Koning Leen Verbeek had de eer dinsdagmorgen: de dienstmeisjesroute openen. De route is gebaseerd op het onderzoek van Arjan Baarssen en Lucia de Vries, dat te vinden is in de Urcker Kroniek '1001 dienstmeisjes'.


De dienstmeisjesroute bestaat uit zes vertelpunten, gemarkeerd door een meerpaal met infopaneeltjes waar onder andere QR-codes op te vinden zijn. Die linken naar audiofragmenten die in het Nederlands, Urkers en Engels zijn te beluisteren. Ook is er een heuse online quiz voor kinderen. Belangstellenden kunnen door de route meer te weten komen over de talloze Urker meisjes die tot het midden van de vorige eeuw als dienstmeisjes ‘an de walle' werkten. Het project is een initiatief van Stichting Erfgoed Urk/Urker Uitgaven en ondersteund door het Cultuurfonds en de gemeente Urk. In 2023 wordt er een lesbrief voor het basis- en voortgezet onderwijs gepubliceerd, die gekoppeld is aan een bezoekje aan de dienstmeisjesroute in het Oude Dorp.

n Lucia de Vries haar opoe Pietertje de Groot werkte ook elders. Samen met Arjan Baarssen stelde ze een lijst van 1097 meisjes en hun werkplekken samen.
n Leen Verbeek, commissaris van de Koning, onthulde de eerste paal. De eerste meerpaal is te vinden op de Westhaven, bij het vroegere vertrekpunt van de Urkerboot.
n Aandachtige luisteraars op het pleintje achter het museum. De overige palen zijn te vinden bij de Snoekbuurt, Ut Kunstige Vissers Ussien, plein Bethelkerk en Museum het Oude Raadhuis.
n Leerlingen van Musicalschool Light Up verleenden medewerking bij het beeld en geluid én zaten helemaal in hun rol als dienstmeisje bij de opening. Bij elke paal werd wat verteld.