'Meen keend wordt een puber, wat nou?'

Durf! houdt op maandag 16 januari in De Koningshof een leerzame en interactieve inspiratieavond over het leven van een puber buiten de deur. Vier professionals bundelen deze avond hun krachten en er is keuze uit vier workshops. 


De organisatie laat weten: ,,Pubers zijn in een leeftijdsfase waarin veel te ontdekken valt. Wat doet groepsdruk met je kind? En met welke verleidingen krijgt hij of zij te maken?''


De opening

Meindert Kramer zit al 26 jaar met zijn bedrijf (Kwalitaria De Bolder) in de Torenstraat. Op dit moment werken daar veertig jongeren en ontvangt hij ook wekelijks een deel van de uitgaande jeugd. Wat is er volgens hem veranderd in de loop der jaren bij onze jongeren? Wat ziet hij van de betrokkenheid van ouders bij het uitgaan? Als vader van zes kinderen zit hij middenin de pubers en met de nodige zelfreflectie zal hij de avond inleiden.

Er is keuze uit vier workshops:


Workshop ‘Groepsdruk’ 

'As je maos in de sloot wuppen? Dan wup je er toch ok niet achteran?' Voor veel ouders waarschijnlijk een bekend gezegde. Maar hoe kan het nou dat jongeren doen wat hun vrienden ook doen? Welke factoren spelen hierin een rol? Welke rol heb jij als ouder hierin? En hoe ga je het gesprek aan met je zoon of dochter? Tijdens de workshop word je meegenomen in de verklaringen hiervan en worden er handvatten geboden om het gesprek aan te gaan. De workshop wordt geleid door Elloise Bakker (criminoloog in opleiding) en Femke Kramer (meidenwerker bij Caritas Urk).


Workshop ‘Wijs met gebruik’ (Tactus)

'Wijs met gebruik' is een inspirerende workshop voor ouders die ervoor willen zorgen dat hun puber niet te vroeg met middelen zoals roken, drank en drugs begint. Vragen die aan bod komen: hoe ga je in gesprek met je puber over middelen? Waar heb je het dan precies over? Wat is handig en wat niet? En wanneer moet je je eigenlijk zorgen maken? Als je kind voor het eerst stiekem heeft gedronken of pas als je kind elk weekend stomdronken thuiskomt? Er is veel ruimte voor gesprek en het stellen van vragen. Mark Hofstede van Tactus geeft de workshop.


Workshop 'Veiligheid' - 'Zorg voor uitgaan! Uitgaan zonder zorg' 

Gewoon uitgaan op Urk, hoe doen we dat? Velen maken zich zorgen, maar wie zorgt echt? En hoe zorgen we voor een positieve verandering? Onze jongeren hebben een positieve boodschap nodig. Vind je dat ook? Wat is jouw rol daarin? Hoe doen we dat samen? Praat, denk en doe mee! Joost Valk verzorgt de workshop in samenwerking met de politie.


Workshop Waypoint - 'Dat doen die van mij (niet?)'

'Die van mij… begon met 13 jaar aan drugs, ontwikkelde gedragsproblemen, was nachten zoek en werd uit huis geplaatst. Maar zocht hulp en is nu in herstel!' In deze workshop volg je een vraaggesprek tussen Nelleke Brouwer van Waypoint en een ervaringsdeskundige moeder over de rol van jou als ouder bij keuzes die jouw kinderen maken. Heb je als ouders nog iets te zeggen zodra je kind een puber wordt? Wat is belangrijk? Hoe blijf je in contact met je kind en wat kun je leren van andere ouders, zoals ook deze moeder? Er is daarnaast ruimte voor gesprek en het stellen van vragen.


De avond start om 19.45 uur, duurt tot 21.30 uur en is in De Koningshof. Aanmelden is nodig, via de QR-code.