Afbeelding
Foto:

‘Een sprong in het diepe':

familie Kramer naar Cambodja

De vliegtickets zijn geboekt en de koffers staan zo goed als klaar; voor de familie Kramer komt het vertrek nu erg dichtbij. Op 6 februari reizen Jankorf (31) en Marike (33) samen met hun kinderen Kélub (4), Junia (2) en Eloï (bijna 2 maanden) voor een halfjaar af naar Cambodja om te evangeliseren en hulp te verlenen.


Het begon allemaal in september 2021. Op WieKentJeWeg van de Gereformeerde Kerk Urk komen Jankorf en Marike in contact met een vriend van een spreker. De man klampt de twee aan. ,,Hij zag evangelisten in ons. ‘Ga er maar voor bidden’, was zijn boodschap’’, vertelt Marike. ,,Jankorf en ik hebben er daarna uren met elkaar over gepraat. Zendingswerk is toch een sprong in het diepe. We hebben er veel voor gebeden. God heeft ons vervolgens stapsgewijs de weg gewezen.’’



'We zijn gaan kijken naar hoe wij in Gods plan passen'



De boodschap

Zendeling worden, hoe werkt dat eigenlijk? Marike gaat op zoek. Al gauw komt ze uit bij zendingsorganisatie Operatie Mobilisatie (OM). Op korte termijn is er een speciaal weekend waar ze aan een seminar deelnemen. Jankorf: ,,De boodschap daar was dat we niet de nadruk moeten leggen op wat God met míjn leven wil, maar met de wereld. We zijn gaan kijken naar hoe wij in Gods plan passen.’’


Echtpaar Kramer gaat in het voorjaar van 2022 in gesprek met OM. ,,We wisten al snel dat we naar het buitenland wilden’’, aldus Marike. Er moet een werelddeel gekozen worden en de keuze valt op Azië. ,,Daar zijn de meeste mensen die nog nooit van Jezus hebben gehoord. We kregen een aantal landen en missies als opties en hebben samen met onze familie- en vriendenkring gekeken naar wat het beste bij ons zou passen.’’ Ze komen uit bij het boeddhistische land Cambodja. In eerste instantie niet hun voorkeur, maar ze krijgen toch het gevoel dat ze naar dat land toe moeten.



'Waar gaan we aan beginnen?'



Gevoel van christenplicht

Het is begin mei 2022 als Jankorf en Marike naar Zuidoost-Azië afreizen. Ze bezoeken naast hoofdstad Phnom Penh enkele provincies van Cambodja en nemen deel aan diverse bijeenkomsten, delen maaltijden uit en gaan langs bij een aantal sloppenwijken. De twee nemen alles in zich op en beseffen dat dit hun toekomst wordt. Marike: ,,We hebben gedacht: waar gaan we aan beginnen?’’ Jankorf: ,, Er ontstaan veel vragen. Maar het zijn vooral de aardse dingen die door je hoofd gaan. De praktische zaken.’’ De christenplicht die ze voelen en het verlangen beelddrager te zijn, geven de doorslag om de grote stap te maken. ,,We voelen ons niet speciaal. Samen stonden we open voor dat wat God met ons wil.''


De afgelopen maanden zijn niet bepaald vlekkeloos verlopen; plannen werden onverhoopt afgebroken en opnieuw gemaakt. ,,Je kunt zoveel mogelijk proberen te plannen, maar uiteindelijk moet je maar afwachten hoe het loopt. We hebben ‘ja’ gezegd en willen gehoorzamen’’, zegt Marike. ,,Al beseffen we nu wel steeds meer welke rijkdom we gaan missen.'' Bij de kinderen is er niet veel besef van het vertrek. Janneke Foekema, gastouder en lid van het thuisfrontteam, is contactpersoon voor de kinderen. Zij zorgt ervoor dat de Nederlandse contacten van de kleintjes via beeldbellen onderhouden worden. Inmiddels hebben Jankorf en Marike al zestien weken Cambodjaans geleerd: ,,We kunnen de weg vragen. Het leren valt ons mee, maar het verstaanbaar maken is nog een uitdaging.’’ Er volgen in het land zelf nog meer lessen.



'Als ik straks ervaar hoe zinvol ik kan zijn, wil ik dan nog terug?'



Helpende hand en gesprek

Op 6 februari vertrekt het gezin naar Cambodja. Ze gaan wonen in het hoofdgebouw van OM in Phnom Penh, samen met nog twee Nederlandse stellen. In augustus dit jaar is hun verlofperiode en maken ze de beslissing of ze blijven of teruggaan naar Nederland. Tevens is er voor de oudste zoon tot augustus nog geen leerplicht. Als ze blijven, verhuist het gezin naar een gebied buiten de stad. Ver vooruitkijken doen ze niet. Jankorf vraagt zich af: ,,Als ik straks ervaar hoe zinvol ik kan zijn, wil ik dan nog terug?'' Hij gaat meehelpen met de al lopende projecten en het hoofdgebouw heeft een opknapbeurt nodig. Het gebouw dient ook als opvangplek. Evangelisatie is het overkoepelende aspect. Marike: ,,Er is veel armoede en bijgeloof. Met een helpende hand en het in gesprek gaan, hopen wij uit te kunnen delen van het geestelijke voedsel.'' De GKU steunt het evangelisatiewerk in Cambodja.


Op zondagmiddag 22 januari om 17.00 uur is er in De Poort een speciale uitzendingsdienst. Belangstellenden zijn van harte welkom. De kosten zijn al voor een groot deel gedekt; maar het evangelisatiewerk in Cambodja kan altijd gesteund worden door het scannen van de QR-code.

Afbeelding
n Jankorf en Marike op het kantoor van Operatie Mobilisatie met medewerkers en vrijwilligers, in mei vorig jaar.
Afbeelding