Urk on mission

Wat een mooi verslag in de krant van 22 december. Over de visbakactie in het AZC in Biddinghuizen. Hein Nentjes wandelt en fietst daar zo nu en dan samen met zijn vrouw. Ze zien dat er in korte tijd een heel tentenkamp wordt opgezet. Een doorstroomkamp voor asielzoekers. Je kunt daar een mening over hebben, maar je kunt er ook op af stappen. Positieve nieuwsgierigheid zou je dat kunnen noemen. Je kunt nog verder gaan, je kunt je afvragen: kunnen we iets voor deze mensen doen? Urkers denken graag praktisch. Dat het management ook direct enthousiast werd, zal wel iets te maken hebben met de Urker onbevangenheid. Ze krijgen direct toestemming. In rap tempo wordt de actie opgezet. Het hele netwerk ingeschakeld. Wat fantastisch. Wat kun je veel als je samenwerkt. Alle gaven en middelen komen dan bij elkaar. En dat tempo. Urk herbergt relatief veel mensen die niet moeilijk doen. Gewoon aanpakken. Er werd dus voor zo’n 1100 man vis gebakken. Daar heb je veel voor nodig, maar we hebben ook veel. Wat de Urker ploeg opviel was de dankbaarheid. ‘De mensen kwamen nog een keer terug om te bedanken’.


Er was nog een actie. Een maaltijd voor de daklozen in Rotterdam. Victory Outreach, een kerk die zich richt op mensen die verslaafd en dakloos zijn, organiseert elk jaar met kerst en Pasen een mega maaltijd. Urk zorgt al die jaren voor de vis. Zeeuwen zijn de bakkers. Maar de Zeeuwen konden dit jaar niet. Dus kwam er een verzoek richting Urk. Visbakkers genoeg natuurlijk, maar iedereen had al wat. We begonnen ons behoorlijk zorgen te maken. Een oproep in Het Urkerland bracht uitkomst. Binnen de kortste keren hadden we vier visbakkers. Het mooie van deze acties is, dat je al snel een interkerkelijk ploegje hebt. Samen iets doen brengt je bij elkaar. Toen de visbakkers zich aanmeldden waren ze al enthousiast. Na afloop waren ze nog enthousiaster. Ja, ‘het was anders’, ‘er was meer beleving’, ‘ze maakten er een feest van’. En ook hier viel de dankbaarheid op.


Met de mensen van het AZC Luttelgeest konden we dit jaar weer samen kerstfeest vieren. Plaats van samenkomst was De Fontein in Emmeloord. De viering bestaat uit: het kerstverhaal, zingen en een maaltijd. Dat zingen moet natuurlijk muzikaal begeleid worden, maar het vaste muziekteam kon dit jaar niet. Dus kwam er een mailtje met de vraag: hebben jullie nog wat muzikanten op Urk? Die hebben we in overvloed, maar de activiteiten zijn rond de kerst ook overvloedig. Het werd een behoorlijke zoektocht. Maar ze kwamen er. Theo op zijn gitaar en Antje met haar harp. Er moest nog wel een derde zanger bij. Die werd in de familiekring gezocht. Antje had nog een broer. Het werd een mooi feest. Natuurlijk met veel talen. En wat verheugend was: met heel veel kinderen.

Urk op missie. De dankbaarheid valt op. Mooi is dat, maar eigenlijk ben ik vooral dankbaar dat we het mogen doen. Laat je uitzenden.

.