Afbeelding
Foto:

Skivakantie

J. en ik gaan jaarlijks op skivakantie. J. klaagt wel eens dat mijn tempo voor hem meer een wintersport is dan skivakantie. Afgelopen kerstvakantie waren we voor het eerst als compleet gezin op skivakantie. Spannend. J. was wel wat ongerust over onze jongste: ,,Zou ie 't wel trekken, de iele dag op de latten?” Op de plaats van bestemming werd de auto leeggehaald, met daarin de halve Boni en gingen we wat rondkuieren. Kijken waar de kids les zouden krijgen. Het bleek dat we vanaf ons appartement een kleine klim omhoog moesten maken voor het startpunt. 


Op de eerste lesdag stond ik al vroeg op om een stevig ontbijt klaar te maken. Vervolgens klom ik met drie paar ski’s in mijn handen naar de les. J. droeg de stokken. Na hun eerste dag op de oefenweide was de middelste zoon niet geamuseerd. ,,Ze praten alleen maar Frans!” Oudste dochter was moe. Jongste viel veel maar stond elke keer weer op. Eenmaal terug in ons appartement doe ik de kinderen in bad, maak ik de kost klaar en werk ik ook nog even de vieze was weg. Kinderen weer schoon, de tafel gedekt, grap ik iets over volpension. 


Tweede lesdag. Wederom heb ik een stevig ontbijt klaargemaakt en beginnen we aan onze klim naar de les. Ik de ski’s, J. de stokken. In de middag mogen de twee oudsten al de berg op. Helemaal gelukkig kijk ik toe hoe ze naar boven gaan. Aan het eind van de dag sta ik ze op te wachten. Middelste zoon is niet geamuseerd; ,,Ik wil zelf op avontuur!” Oudste dochter was hangry. Jongste had het nergens over. En zo herhalen zich de dagen. Ik doe het ontbijt zodat iedereen nog even kan blijven liggen. Draag de ski’s voor de kids, maak lunch en kost klaar en zorg dat er elke dag schone kleren liggen. Aan het eind van de week ski ik samen met de kinderen nog een paar keer de berg af. De jongste ging als een speer. J. blijft beneden, die is loove. 


Op de terugweg in de auto praten we na over onze fantastische week. J. zegt: ,,Ik heb het gevoel dat ik voor het eerst op skivakantie ben geweest!" Ik knik alleen maar.


Ri-janne van den Berg