Loon naar werken, is dat bijbels?


De Here Jezus zegt aan het eind van het Bijbelboek Openbaring: ‘Zie Ik kom spoedig en mijn loon is bij Mij om een ieder te vergelden, naardat zijn werk is.’ (22 : 12).

Onze behoudenis zelf is geen kwestie van werk of eigen prestatie, maar puur een zaak van vertrouwen op het werk van Jezus Christus aan het kruis; niemand anders van ons had dat werk ooit kunnen doen. Dat mag duidelijk zijn.

Maar toch mogen we als gelovigen niet bij dat fundament blijven stilstaan. Voortdurend worden wij voorgehouden dat er op dat fundament van ons geloof een bouwwerk gebouwd moet worden. Mocht dit bouwwerk er niet komen, en blijkt dat wat wij bouwen af zal branden, dan worden wij wellicht behouden, maar als door vuur heen (1 Kor.3 : 15).

De keerzijde is dat er veel beloften zijn voor hen die bezig zijn en woekeren met alles wat hen door de Here gegeven is.

Op welke manieren kun je bouwen en investeren in het koninkrijk van God?

Dat kan allereerst met je gegeven talent. Dat zijn de eigenschappen of genadegaven die je als persoon het meeste kenmerken in combinatie met het werk van de Heilige Geest in je leven (Rom. 12 : 6-8).

Ten tweede kun je tijd investeren in het koninkrijk van God. Hierbij kun je denken aan je persoonlijke gebedsleven en ook gebedsmomenten met andere gelovigen. En alle andere mogelijkheden om dienstbaar te zijn. Een oproep in de gemeente om bij verschillende zaken te helpen is een mogelijkheid om op je fundament te bouwen.

De derde manier om te bouwen is het investeren van geld in het koninkrijk van God. De Here Jezus sprak vaak over geld. Niet alleen over het gevaar ervan, maar ook over de mogelijkheden ervan. In Lucas 14 : 13-14 spreekt Jezus over het beleggen van een maaltijd voor hulpbehoevenden die niet kunnen terugbetalen. En vervolgens zegt de Here Jezus dat de terugbetaling aan ons plaatsvindt bij de opstanding.

Drie mogelijkheden dus om te werken (lees: dienen) die bovendien eeuwige winst opleveren. Het nieuwe testament is dus niet vies van loon naar werken.

‘Verzamelt u geen schatten op aarde, waar mot en roest ze ontoonbaar maakt ….; maar verzamelt u schatten in de hemel’ (Matt.6 : 19-20).

Riekelt de Munnik