n Enkele beelden uit deel 1 van de documentaireserie 'Het water komt'. Foto 1: de UK 141 in de Urker haven. Foto 2: de radioapparatuur in de stuurhut, waarmee de schepen het communicatienetwerk op Schouwen-Duiveland in stand hielden. Foto 3: een foto van Hessel Snoek toen hij tijdens de ramp in Zierikzee was en foto 4: Riekelt Snoek, die in deze aflevering vertelt over bèbe Hessel.
n Enkele beelden uit deel 1 van de documentaireserie 'Het water komt'. Foto 1: de UK 141 in de Urker haven. Foto 2: de radioapparatuur in de stuurhut, waarmee de schepen het communicatienetwerk op Schouwen-Duiveland in stand hielden. Foto 3: een foto van Hessel Snoek toen hij tijdens de ramp in Zierikzee was en foto 4: Riekelt Snoek, die in deze aflevering vertelt over bèbe Hessel. Foto:

Urkers en de Watersnoodramp

Het verhaal van enkele Urkers uit de documentaire 'Het water komt'


Het is deze maand exact zeventig jaar geleden dat de Watersnoodramp zich voltrok in het zuidwesten van het land. Grote delen van Zeeland en Zuid-Holland en een deel van Noord-Brabant kwamen onder water te staan en 1.836 mensen verloren hierbij het leven. Daarnaast werden zo'n 4.500 huizen en gebouwen verwoest en was de schade niet te overzien. Uit het hele land schoten direct mensen te hulp voor de zwaar getroffen regio, zo ook de Urkers.


In dit eerste deel wordt aandacht besteed aan de Urkers in de documentaireserie Het water komt, een vierdelige serie die op NPO 2 te zien is. Een muur van water, deel 1 uit de serie, werd vrijdag 6 januari uitgezonden en hier kwam onder andere het te hulp schieten van enkele Urker vissers aan bod.

De Urker haringvissers kwamen op zondag 1 februari 1953 direct in actie. Om 7.00 uur 's ochtends hoorde Hessel Snoek van de UK 141 op de radio de schrikbarend hoge waterstanden van Vlissingen in Zeeland. 'Als dat de waterstanden zijn, dan verdrinkt heel Zeeland', zo waren zijn letterlijke woorden. Hij zocht direct contact met medeschippers, van wie de schepen in de haven van Breskens lagen, zo vertelt Hessels kleinzoon Riekelt Snoek in de documentaire. Zondagochtend na de kerkdienst ging er vijf man direct naar Breskens toe om te helpen. Daaruit bleek al wel dat de nood hoog was, want het was absoluut niet gebruikelijk om op zondag uit te varen. Eenmaal in Breskens bleek dat diverse vissersschepen vanwege de hoge waterstanden al op de kade waren gezet.

De heldhaftige hulpactie van Hessel Snoek leverde hem door de marine de bijnaam 'Admiraal van de Urker vloot' op. Toen de schepen in Zierikzee aangekomen waren, werd al snel duidelijk dat de communicatie rondom Schouwen-Duiveland geheel weg was. Met radiozenders aan boord van andere schepen werd als het ware een radionetwerk om Schouwen-Duiveland heen gelegd. Voor de overheid werd toen pas echt de omvang van de ramp duidelijk, want die had op dat moment nog geen goed beeld van dit Zeeuwse eiland.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
n Een oude foto van de UK 141.