Afbeelding

Mijn naam is Marretje Cretier-Baarssen (l), getrouwd met Gijs en samen hebben we twee kinderen: Job (2,5 jaar) en Maartje (9 maanden). Sinds 2018 ben ik werkzaam op de kinderafdeling van Tergooi MC.

Mijn naam is Willemijn Schraal-de Boer (r), getrouwd met Jan en we zijn ouders van dochter Marlie (1 jaar). Sinds 2019 werk ik als obstetrie verpleegkundige op de afdeling verloskunde van het Tergooi MC.


Maandag - avonddienst Marretje 

Om 13.45 uur vertrek ik richting Blaricum. Om 14.30 uur kom ik aan bij Tergooi MC. Eerst haal ik mijn uniform op, na het omkleden ga ik richting de afdeling. Ik kijk op het bord welke kant ik sta. De kinderafdeling bestaat uit boxen- (opname van kinderen 0-18 jaar) en couveuseafdeling (opvang vanaf 32 weken zwangerschap). Ik sta op de boxenafdeling. Het is druk. In een late dienst lezen we eerst het dossier. Ik start met het maken van antibiotica voor een jongen die opgenomen is voor een blindedarmontsteking en daarbij abcesvorming heeft. Antibiotica bij kinderen is altijd berekend op gewicht. Dat betekent nauwkeurig rekenwerk voor het bepalen van de juiste dosering. Daarna ga ik naar een drie maanden oude baby die vanmorgen opgenomen is met het RS-virus. Ik zie dat het kind heel erg benauwd is. Ik vraag aan de arts-assistent om mee te kijken, omdat ik achteruitgang zie. Er wordt een bloedgas afgenomen en we starten met zuurstof met hoge flow via bevochtigde en verwarmde lucht. Ik breng een sonde aan om uitputting te voorkomen. De rest van de dienst blijf ik het kind nauwlettend monitoren. Ik koppel de zorgmomenten samen, zodat de baby zo min mogelijk wordt gestoord. Intussen is ook een zieke baby van twee weken binnengebracht met koorts en kreunen. Ik assisteer de kinderarts bij het onderzoek: we nemen bloed af, we plaatsen een urinekatheter en we doen een ruggenprik. Tot slot starten we met antibiotica en daarna begint mijn overdracht aan de nachtdienst. We lopen samen langs de (ziekste) patiënten en bespreken de laatste ontwikkelingen aan bed. 


Dinsdag – avonddienst Willemijn

Rond 14.00 uur vertrek ik van huis. In Tergooi MC is het vakgebied verloskunde opgedeeld in drie afdelingen. Dat zijn de verloskamers, de kraamafdeling en de spoedeisende hulp voor de zwangere, kraamvrouwen en gynaecologische patiënten (consulten). Na de overdracht ga ik aan het werk. Vanavond leg ik samen met de verloskundige, arts-assistent en gynaecoloog consulten af. Er ligt een mevrouw die 35 weken zwanger is van haar eerste kindje. Ze is doorgestuurd naar ons door haar verloskundige, omdat haar bloeddruk te hoog is en ze zich niet lekker voelt. Het laboratorium onderzoekt haar bloed en urine. Ook maak ik een CTG (hartfilm van de baby). De bloeddruk is nog steeds te hoog en in de urine wordt een eiwit gevonden; ze heeft zwangerschapsvergiftiging. Ze zal tot de baring worden opgenomen. Ik regel de opname en dat er medicatie gestart wordt. Even later komt er een patiënte, doorgestuurd door de huisarts, binnen met buikpijn. Twee weken geleden had ze een positieve zwangerschapstest. Haar bloed laat hoge HCG-waarde zien. Dit betekent dat ze zwanger is. De gynaecoloog komt om een echo te maken. De diagnose EUG (extra-uteriene graviditeit) wordt gesteld. Het embryo is gaan nestelen in de eileider in plaats van in de baarmoeder. Omdat er een kans is dat de eileider knapt en er daardoor veel bloed in de buik komt moet mevrouw met spoed worden geopereerd. Terwijl ik bij haar een infuus inbreng, leg ik uit wat er gaat gebeuren. Vervolgens breng ik haar naar de operatiekamer. Later komt er een zwangere patiënte binnen, die haar baby een tijdje minder voelt bewegen. Door de taalbarrière is de communicatie lastig. Op het CTG is te zien dat de baby het moeilijk heeft in de buik. Na vijf minuten is er geen verbetering. Daarop besluit de gynaecoloog tot een spoed sectio (keizersnede). Via een tolk aan de telefoon leggen we uit wat er aan de hand is en maken we haar klaar voor de sectio. De sectio verloopt voorspoedig. Wel is de baby wat aangeslagen geboren, maar met hulp van de kinderarts knapt hij snel op. Mijn dienst voor vanavond zit erop en ik draag de zorg over.


Woensdag

De aankomende twee nachten hebben we samen nachtdienst. Vaak vragen we dezelfde nachtdiensten aan in ons rooster. Onderweg hebben we elkaar meestal genoeg te vertellen, dus we zijn altijd zo in Blaricum of op Urk. Ik (Willemijn) sta vandaag op de kraamafdeling, waar ik deze nacht drie kraamvrouwen met baby en een zwangere verzorg. Eén baby is die avond met een keizersnede geboren, omdat de ontsluiting niet vorderde. Als ik de kamer binnenkom zie en hoor ik dat de baby kreunt en oncomfortabel is. Daarom bel ik direct de kinderarts voor overleg en die besluit om de baby mee te nemen naar de kinderafdeling, waar Marretje de zorg overneemt.

Om 22.45 uur begint de nachtdienst. Deze dienst werk ik (Marretje) op de couveuseafdeling. Eerst is het tijd voor de overdracht, waarin het team dat naar huis gaat de zorg overdraagt aan het nieuwe team. Onze eerste aandacht gaat uit naar een baby die zojuist vanaf de kraamafdeling is binnengebracht. Met een collega doe ik de opname en we zien dat het kind flink snelle ademhaling heeft met intrekkingen op de borst. Daarnaast is het kind bleek/grauw van kleur. We starten daarom gelijk ademhalingsondersteuning. Samen met de kinderarts maken we een longfoto, nemen bloed af en plaatsen een infuus. De kinderarts heeft laagdrempelig contact met de NICU voor eventueel overplaatsen. Gelukkig verbetert de situatie en kan hij bij ons op de couveuseafdeling blijven. Mijn nachtdienst verloopt verder rustig. Om de twee á drie uur doe ik een voedingsrondje; de baby’s krijgen dan voeding via een fles of een sonde. Het is al snel zeven uur en tijd om over te dragen aan de dagdienst.


Donderdag 

Deze nacht sta ik (Willemijn) op de verloskamers ingepland. Daarbij verzorg ik twee patiënten. De ene heeft een ruggenprik gekregen en ondertussen volledige ontsluiting, dus mevrouw kan starten met persen. Ik help de verloskundige en coach de hardwerkende dame en let ook met een schuin oog op de aanstaande vader, want die kunnen nog wel eens flauwvallen. Na een tijdje wordt er een prachtig gezond meisje geboren. Een geboorte is een heel bijzonder en wonderlijk moment. Ondanks dat ik al veel baby’s geboren heb zien worden, raakt het me steeds opnieuw. De gynaecoloog roept me bij de andere patiënt. Op het CTG is te zien dat de baby het moeilijk heeft. Daarop beluit de gynaecoloog tot een spoed sectio. Dit betekent: rennen naar de operatiekamer. Ook wordt de kinderarts gebeld. Acht minuten later wordt er een slap, niet ademend meisje geboren. Bij de opvangtafel staan Marretje en de kinderarts klaar om te starten met beademing.

Voor mij (Marretje) begint de nachtdienst rustig. We beginnen met ons voedingsrondje en toedienen van medicatie. Tijdens het eten is er zelfs tijd voor een spelletje. Na het eten worden we gebeld voor een spoed sectio. Snel ga ik richting de operatiekamer. Het meisje dat geboren wordt heeft een moeizame start, na beademingen geven heeft ze gelukkig een eigen ademhaling. Samen met de kinderarts nemen we haar mee naar de couveuseafdeling waar ze wordt opgenomen ter observatie. Na een uur komt moeder ook op die afdeling en kan ze voor het eerst haar pasgeboren dochter vasthouden. Het mooie van mijn werk vind ik dat je ouders begeleidt in het meest kwetsbare moment. Je kunt op deze manier echt iets betekenen. Het meest bijzondere moment is wanneer ouders voor het eerst kunnen buidelen met hun kind.


Onze diensten zitten er weer op voor deze week. Lijkt dit werk je nu ook leuk? Een dagje meelopen is altijd mogelijk in overleg! Vacatures genoeg en bovendien zijn Urker collega’s heel welkom in Tergooi MC.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding