n Na de stroomstoring ging Hendrik de Boer bij Dayseaday aan de slag om alle stellingen in de vriescel te controleren.
n Na de stroomstoring ging Hendrik de Boer bij Dayseaday aan de slag om alle stellingen in de vriescel te controleren. Foto: Het Urkerland

Stroomstoring op Urk

Onvrede over stroomnetwerk groeit

Een deel van Urk werd afgelopen maandagavond overvallen door een stroomstoring. Meerdere bedrijven en huishoudens zaten rond de klok van zeven uur zonder stroom en die toestand hield bijna twee uur aan. De relatief korte storing leidt wel tot onvrede, met name bij ondernemers.


Hendrik de Boer, medewerker van de technische dienst bij visverwerker Dayseaday aan het Schulpengat, stond op het punt naar huis te gaan toen het maandag overal in het bedrijf ineens pikdonker werd. ,,Er waren op dat moment nog werkzaamheden gaande, dus zijn we gelijk op zoek gegaan naar een manier om licht te krijgen. Uiteindelijk hebben we hiervoor de koplampen van onze heftrucks gebruikt." Naar huis gaan zat er voor Hendrik de Boer in ieder geval niet meer in; het onverwacht wegvallen of terugkomen van stroom, kan schade veroorzaken aan de technische installaties. ,,Het was wachten tot er weer stroom was, om daarna direct alles op een veilige manier op te starten, zodat er niks beschadigd raakte. Daarna volgde een ronde door het bedrijf om te checken of er niets kapot was gegaan. In het verleden zijn er door een stroomuitval meerdere printplaten van onze verrijdbare stellingen kapot gegaan, waardoor ze niet meer in beweging kwamen. Toen moesten er eerst nieuwe onderdelen geregeld worden om alles weer in bedrijf te krijgen."


Verouderd stroomnetwerk

Hendrik de Boer merkt dat de problemen met stroom de afgelopen jaren zijn toegenomen, vooral bij het gebied rondom het Marsdiep en de Westwal op het bedrijventerrein. ,,Ik hoor steeds vaker dat wanneer wij hier problemen hebben, bij andere bedrijven op het nieuwere gedeelte van de Zwolse Hoek niks aan de hand is. Vermoedelijk komt dat doordat het ondergrondse stroomnetwerk op dit oudere gedeelte moeite heeft met de capaciteit." 

Al meerdere jaren is bekend dat de capaciteit van het energienetwerk te klein is en dat bedrijven daar last van ondervinden. Netbeheerder Liander is druk bezig om de problemen op te lossen, bijvoorbeeld door het bouwen van nieuwe verdeelstations, maar deze werkzaamheden kosten veel tijd en hebben ook al vertraging opgelopen. 


Stroomzekerheid

Bedrijven hebben baat bij stroomzekerheid en door de aanhoudende onzekerheid wordt het aanschaffen van een eigen noodaggregaat steeds vaker overwogen. Ook door verwerkingsbedrijf Van der Lee Seafish aan het Schulpengat. Directeur Willem van der Lee vertelt:  ,,Een dag na de stroomstoring hebben we met elkaar besproken of we misschien dan toch een eigen aggregaat moeten aanschaffen. De laatste tijd ondervinden we weer vaker problemen. Met een noodaggregaat kunnen productielijnen blijven draaien en gaat er geen vis verloren. Onze vriescellen kunnen wel vier dagen koud blijven zonder stroom, maar de vis die bijvoorbeeld op het moment van zo’n storing over de paneerlijn gaat, moeten we weggooien." Het is mogelijk om een schadevergoeding aan te vragen, al dekt dat niet altijd de kosten. ,,We hebben ooit eens rond de 7000 euro aan schadekosten gehad, daar kregen we 800 euro van vergoed."

Ook bij Dayseaday staat de aanschaf van een noodaggregaat op het lijstje van mogelijkheden. Bij de verbouw is indertijd vooruit gedacht: in de technische ruimte is al een extra aansluiting geïnstalleerd waar een aggregaat op aangesloten kan worden. ,,We hopen deze nooit te hoeven gebruiken, maar die kans lijkt steeds kleiner te worden.''