Oer-Hollandse naam Jan staat met stip op één

Ietwat behoudend in het naamgeven. Dat is vooral met het oog op de jongens op Urk een feit. Over 2022 blijkt het Oer-Hollandse Jan met stip op één te staan, gevolgd door Lucas, Johannes, Hendrik, Jacob, Jelle en de varianten van Luc/Luke en Cees/Kees. Bij de meiden is het een stuk lastiger om een toplijstje samen te stellen; ouders bleken creatief. Alleen de namen Mila, Celine (met en zonder accent) en Esther (met en zonder h) zijn meerdere keren als roepnaam uitgedeeld.

 

In de wetenschap dat het nooit helemaal compleet kan zijn, maar dankzij gegevens uit de nog altijd populaire Urkerlandrubriek Welkom, waarin wekelijks nieuwe Urkertjes worden voorgesteld, zijn in 2022 maar liefst 359 geboortes (157 meiden en 202 jongens) bekend bij de redactie. De maanden maart (40 geboortes) en oktober (44 geboortes) springen er met kop en schouders bovenuit en ook in die maanden is duidelijk te zien dat er veel meer jongetjes dan meiden geboren zijn met respectievelijk 17 om 23 en 15 om 29. In het overzicht zijn ook duidelijk de piekdata te zien: grote kans dat wie op 3 maart, 4 oktober of 26 oktober 2022 geboren is, straks tegelijk met een buurtgenoot zijn of haar verjaardag viert. 

Leuk om te noemen is het aantal meerlingen dat werd geboren. In 2022 is dat met vier vrij stabiel voor Urker begrippen, in de afgelopen jaren sprong alleen 2017 er echt uit met maar één tweelingpaar. Ook bij de meerlingen gaan de jongens trouwens aan kop: twee keer betreft het een jongenstweeling, één keer een meisjestweeling en één keer een jongen en een meisje.


Urkers geven traditioneel nog altijd met grote regelmaat een doop- of officiële naam mee aan hun kindje, die anders is dan de roepnaam. In totaal werden er maar liefst 347 doop- of officiële namen bij de burgerlijke stand vastgelegd. In veel gevallen gaat het dan om één of twee namen per kind, maar bij een enkeling liep dit zelfs op tot een welluidend vijftal. 

In het geven van deze doop- of officiële namen is eveneens een behoudende trend te zien. Bij de jongens staan de namen Jan en Jonathan samen op nummer één, gevolgd door Hendrik, Pieter, Klaas, Albert, Cornelis, Jacob, Fokke en Meindert. Bij de meiden staat Maria fier bovenaan, met daarna Jacoba, Marretje, Grietje, Elisabeth/Elizabeth, Cornelia en Aaltje.


De A van...

Hoewel het bij de roepnamen lastig is een goed lijstje over 2022 samen te stellen van de meest populaire meidennamen, is er wel een aantal populaire voorvoegsels te ontdekken. Zo doet 'Mar' het altijd goed en levert een keur van namen op strekkend van Maria tot Marlina, Martine, Marissa en Marlena en ook Anne is net als voorgaande jaren onverminderd populair als voorvoegsel gevolgd door namen als Maria (opnieuw!) en Gre, Jo, Ruth en Lie. 

De eerste letter van het alfabet blijkt sowieso inspirerend voor ouders van dochters: meer dan 25 van de roepnamen van de 157 meiden beginnen met de A en ook daarin is een ruime variëteit gevonden, af en toe geïnspireerd door het koningshuis zo lijkt het, met Adaija, Amalia, Amalie, Alisha, Ariana en Anthea.