Afbeelding
Foto: Shutterstock

Inktvis, wat kunnen we ermee?

Voor een deel van de vloot is inktvis de laatste jaren in rap tempo erg belangrijk geworden. Recent werd door een overvloed van deze soort zelfs een omzetrecord geboekt. Pijlinktvis brengt al snel 8 euro per kilo op en verdwijnt dan vers of diepgevroren vooral naar de diverse Zuid-Europese landen. In onze contreien is de calamari vooral bekend van de ringen, gebakken in een krokant jasje en vergezeld van een sausje. Maar wat kan er in de keuken nog meer voor lekkers mee bereid worden?


Ovenschotel van gevulde 

pijlinktvis in tomatensaus



Ingrediƫnten:

1 pijlinktvis

2 uien

2 teentjes knoflook

olijfolie 

5 groene olijven, fijngehakt

5 zongedroogde tomaatjes, fijngehakt

75 gram rijst

fijnsneden groenten naar keuze (bijvoorbeeld wortel, courgette of paprika) 

1 eetlepel paneermeel

handje peterselie, fijngehakt

handje Parmezaanse kaas, geraspt

1 pakje gezeefde passata, 500 gram

1 ei, losgeklopt

peper en zout



Maak eerst de saus:

Fruit de gesnipperde ui in de olijfolie. Doe daarna de fijngehakte knoflook erdoor. Voeg twee derde van de passata toe en de helft van de zongedroogde tomaten. Laat de saus langzaam indikken en breng op smaak met zout en zwarte peper.  


Maak dan de vulling:

Fruit een gesnipperde ui in olijfolie, voeg fijngehakte knoflook toe, de andere helft van de zongedroogde tomaten en de fijngesneden groenten naar eigen inzicht. Doe de olijven en de rijst erbij. Voeg dan de rest van de passata toe en een beker water. Laat de vulling zachtjes koken totdat de rijst gaar is. Maak de saus indien nodig tussendoor wat dunner met behulp van extra water (voorkom aanbakken) of tegen het einde wat dikker met behulp van een klein beetje bloem. Haal de pan van het vuur en laat enigszins afkoelen.


Maak de pijlinktvis schoon, spoel de tube goed af en dep droog.


Meng nu de peterselie, de kaas en het losgeklopte ei door de vulling. Vul de tube en laat aan de open zijde genoeg ruimte over om die met behulp van cocktailprikkers af te sluiten. Doe de saus in een niet al te grote ovenschaal, leg de tube daarin en doe ook wat saus over de inktvis. Zet de schaal ongeveer een half uur in een oven van 180 graden.


Snijd de inktvis in plakken en serveer met brood, rijst en/of een Griekse salade.


Eet smakelijk!



Borrelhapje: inktvis met kruidenolie



Ingrediƫnten:

500 gram pijlinktvis

2 eetlepels fijngehakte peterselie

teentje knoflook

olijfolie

1 citroen

waterkers

peper en zout


Bereiding:

Snijd de inktvis in kleine stukken. Verhit de olijfolie in een ruime pan. Voeg de inktvis toe en bak enkele minuten op hoog vuur. Voeg dan de peterselie toe, bak die krokant, temper het vuur en bak de knoflook kort mee. Kruid met grof zeezout en zwarte peper. Garneer met fijngesneden waterkers en partjes citroen.

Eet smakelijk!