Afbeelding
Foto:

Ronald of Ronaldo?

Hoe vaak komt het voor dat Ronaldo na een wedstrijd zijn eigen shirt kan behouden? Niet. Het is meestal een groot gevecht wie zijn shirtje mag hebben. Ook na afloop van zijn eerste wedstrijd in Saoedi-Arabië stonden er meerdere spelers van de tegenstander te smeken om zijn shirt. Het zou me niets verbazen als Ronaldo nog elf shirts mee heeft om iedereen tevreden te stemmen. Het deed me denken aan de laatste competitiewedstrijd van ons aller Urk 1 vorig seizoen. Het kampioenschap was al gevierd. De kers op de taart moest de uitwedstrijd worden bij Genemuiden. Na wat denigrerende woorden van René van der Weij was Urk gebrand op een overwinning. 


Wij besloten als gezin om erheen te gaan, aangezien onder andere goede vrienden Jan van Slooten en William Pip hun afscheidswedstrijd speelden. Het werd een waar spektakel dat uiteindelijk resulteerde in een 5-3 overwinning. Na de wedstrijd was het ineens een zwerm van kinderen die bij de Urk-spelers probeerden een shirtje te bemachtigen. Mijn oudste zoon durfde niet erg en stond op een afstandje toe te kijken. Cultheld Milo had beslist 20 kinderen om zich heen staan maar besloot zijn shirt aan mijn zoon te geven. Ik heb hem zelden zo trots zien kijken. Iedereen moest weten dat hij het shirt van Milo had.


Mijn jongste zoon zit wel op voetbal, maar heeft nog niet veel met namen. Misschien alleen wat grote namen als Paixão, Szymanski, Messi en Ronaldo. Toen hij echter zag dat zijn grote broer een shirt had bemachtigd was hij flink verdrietig, want hij wilde er ook wel een. Helaas voor hem waren alle shirts al weggegeven.

Na de tijd stonden we bij de kleedkamer aan het veld wat na te praten. Jongste zoon nog steeds verdrietig. Totdat Ronald Wezelman, die ook afscheid nam, aangaf dat hij nog wel een shirt had. Het is geen Ronaldo, maar was er dan echt helemaal geen kind dat zijn shirt na afloop wilde hebben?

Toen mijn zoon het shirt bemachtigd had, vroeg hij zachtjes aan me van wie het nou eigenlijk was. Ik vertelde dat het shirt van Ronald was. Hij glimlachte, maar er kwam ook een grote glinstering in zijn ogen. Geen idee waarom.

Blijkbaar verstond hij me niet helemaal goed, want eenmaal in de auto terug vroeg hij voor de zekerheid: 'Va, heb ik nou echt het shirt van de echte Ronaldo dan?' Ik knikte bevestigend. Het shirt ging niet meer uit. Ronald of Ronaldo? 

Doe ons Ronald maar!


Jacob Nentjes