n Lea Romkes (16) was in de thuiswedstrijd tegen Apollo niet te stoppen.
n Lea Romkes (16) was in de thuiswedstrijd tegen Apollo niet te stoppen. Foto: Het Urkerland

BC Apollo Amsterdam ontvangt Orca's

De Apollohal in Amsterdam is zaterdagavond het domein van zowel het eerste damesteam als het eerste herenteam van Orca's. Tegenstander van Schol/Orca's en Seacon/Orca's is BC Apollo.


De Urkers spelen zaterdag gelijktijdig. Om 20.00 uur spelen de dames op veld 1 tegen de huidige nummer twee van de Eerste Divisie, terwijl de Urker mannen op veld 2 aantreden tegen de nummer elf van de Eerste Klasse.


Schol/Orca's

De dames uit de hoofdstad kregen vorige week een gigantisch pak rammel van koploper EBBC. In Den Bosch werd met liefst 86-41 verloren. Schol/Orca's daarentegen boekte in Groningen een prachtige 68-74 overwinning op naaste concurrent BV Groningen. De ploeg van coaches Jenny van Slooten-de Boer en Janita de Boer heeft daarmee weer het nodige zelfvertrouwen getankt.  

De thuiswedstrijd tegen Apollo werd vorig jaar 8 oktober in winst omgezet door de Urkers. Met 79-70 werden de Amsterdammers verslagen, waarbij er hoofdrollen waren weggelegd voor Lea Romkes en Marianne Bakker, die met respectievelijk 24 en 17 punten topscorers bij de Urker ploeg werden. Marianne zal er zaterdag niet bij zijn. Zij is in blijde verwachting van een baby en heeft daarom een tijdelijke basketbalstop ingevoerd.


Seacon/Orca's

De ploeg van coach Jurie Bakker verkeert in een goede vorm, ondanks het zure verlies tegen koploper Volendam van afgelopen week. Die nederlaag heeft geen invloed gehad op de mentale gesteldheid van de ploeg. Het team van coach Jurie Bakker is optimaal gemotiveerd om de punten mee terug te nemen naar Urk.

Apollo staat op de elfde plek van de ranglijst met slechts twee overwinningen. Toch is het een ploeg waar zeker rekening mee gehouden moet worden, omdat een groot aantal wedstrijden met klein verschil werd verloren. Met wat meer geluk had een top vijf-notering zeker tot de mogelijkheden kunnen behoren.

De thuiswedstrijd werd door Orca's met 63-54 gewonnen. Dat was nog vroeg in het seizoen, toen de Urkers nog aan elkaar en aan het niveau moesten wennen. Tijdens die wedstrijd moest door de Urker mannen wel een achterstand van vijftien punten worden weggewerkt. Het gewenningsproces is inmiddels afgerond, de selectie is fit en compleet, zodat Orca's vol vertrouwen de wedstrijd tegen Apollo tegemoet ziet. Om de aansluiting met de subtop te behouden is een overwinning noodzakelijk.

n De mannen van Orca's kregen de punten niet cadeau tijdens de eerste ontmoeting met Apollo.