Afbeelding
Foto:

Borstcrawl


Ik doe aan hardlopen en af en toe wielrennen en mountainbiken. Sinds afgelopen zomer doe ik ook aan zwemmen. Borstcrawl welteverstaan, en in open water. 

Maar sinds kort ook in het zwembad. In zo’n confronterende strakke zwembroek!

Met een 10-badenkaart en inclusief douchen draai je dan, met de hoge energieprijzen, gewoon winst. Borstcrawl lijkt eenvoudig: armen door het water en klappen met je benen. Maar in eenvoud zit de complexiteit. Ik maakte een grote fout door Alie Snoek (zwemclub) te vragen mij te filmen, tijdens het zwemmen welteverstaan. Werkelijk alles werd bloot (figuurlijk) gelegd. Mijn zelfbeeld van 'ik kan wel lekker zwemmen' werd gereduceerd tot een spartelende man in het water. 

Ook Wilbert Mazereeuw (van je vrienden moet je het hebben) kwam nog z’n zegje doen:

Je zakt (benen). Op schouderbreedte insteken. Til je hoofd niet op. Eén oog in het water houden. Armen langs je lichaam terughalen, etc.

Ik vroeg: 'ging er ook nog iets goed?' 'Je hebt een mooie zwembroek aan', was het antwoord.

Alles draait erom dat je gestroomlijnd door het water gaat. Dit vereist techniek, kracht en lenigheid. Wil je op alles letten, dan is het resultaat dat er niks lukt. 'Eén ding tegelijk!', benadrukt Alie. 

Intussen zwem ik als man (57) met een pull buoy tussen mijn benen. Voordat u daar verkeerde associaties bij krijgt, dit is een drijvend hulpmiddel van schuim. Om mij te beroven van het laatste stukje zelfrespect willen ze me daar nu ook aan een snorkel en flippers helpen.

Ik zit nu in de fase van twee slagen achteruit om er ooit 26 vooruit te zwemmen. Maar ik ben nog jong. 

Ik kijk weer uit naar zwemmen achter de dijk. Daar kom ik voorlopig alleen Eize van Eerde tegen in het water terwijl ik voorbij fiets met muts en wanten. Hoe mooi ons zwembad ook is (straal van de douche mag trouwens harder), er gaat bij mij niets boven sporten in de buitenlucht.

Ik wil zeker doorgaan met de borstcrawl en kan het nu drie kwartier volhouden.

Toch hoop ik dat Alie op een dag mij even apart neemt en zegt: 'Auke je kunt geweldig zwemmen, maar dat blijft wel ons geheimpje.'

Auke Brouwer