Kostsluiting sluis komt ten einde: 'Overlast soms voor lief nemen'


De provincie Flevoland gaat de brug bij de Urkersluis voortaan ook rondom 'de kost' bedienen. Volgens wethouder Willem Foppen is daarover goed contact met Lelystad en zal de maatregel slechts af en toe voor hinder zorgen.

Het onderwerp werd donderdag aangesneden door Tunis Hoekstra (SGP). Hij maakt zich zorgen om lange files als de brug omhoog gaat op het moment dat vele Urkers tegelijk vanaf het bedrijventerrein naar huis willen om te eten. Met Flevoland werd daarom eerder afgesproken dat rond enen en rond tweeën de bediening tweemaal een halfuur gestaakt wordt. ,,Voor de brug bij de sluis komt die situatie ten einde", legde Foppen uit. ,,Voor de bruggen die van de gemeente zijn, blijft die maatregel. De reden is dat schepen anders soms tweemaal lagen te wachten en de vertraging wel erg opliep."

Straks vier bruggen

Met de komst van de nieuwe brug hebben kostgangers straks de beschikking over twee bruggen. Fietsers kunnen bovendien gebruikmaken van twee extra bruggen: de fietsbrug en de fietsovergang bij de sluis, die ook open blijft als de brug omhoog staat.

Hoekstra zag echter beren op de weg: ,,De nieuwe brug staat voorlopig nog omhoog, dus daar hebben we nog niets aan. En als de Arie de Witbrug een storing heeft, dan hebben we een probleem. We zijn onze back up kwijt."

Foppen schat in dat de kans op problemen in de nieuwe situatie klein is: ,,De enkele keer dat het mis gaat moeten we dan maar voor lief nemen." 


Steen door de ruit

Bij een woning aan De Reede is vrijdagavond rond elf uur een steen door de voorruit gegooid.

Een bewoner zat op dat moment in de woonkamer en vermoedt dat de dader er te voet vandoor is gegaan. Over het waarom van deze actie heeft de eigenaar van het huis volgens de politie geen enkel idee.