n Spijkerman (l) observerend tijdens de eerste training op dinsdag.
n Spijkerman (l) observerend tijdens de eerste training op dinsdag. Foto: Het Urkerland

Winst noodzakelijk tegen Volendam

Urk staat aan de vooravond van misschien wel de beslissende fase van de competitie in de Derde Divisie. Met wedstrijden tegen Volendam, Staphorst en Ter Leede treffen de Urker voetballers concurrenten in de strijd om de plekken in de onderste regionen van de ranglijst. Dat beseft ook interim-hoofdtrainer Hennie Spijkerman, die deze week voor het eerst met de selectie op het trainingsveld stond.


,,Dinsdagavond heb ik kennisgemaakt met de spelersgroep, afspraken gemaakt en de doelstelling besproken. Natuurlijk is dat niets minder dan handhaving", aldus Spijkerman. Winst tegen het bezoekende Volendam is dan zaterdag een noodzakelijke eerste stap.


Benadeeld

De eerste wedstrijd waarin een grote stap in het realiseren van de doelstelling kan worden gemaakt, staat zaterdag op het programma als Volendam op bezoek komt op sportpark De Vormt. De heenwedstrijd, eind september vorig jaar, eindigde in een 4-1 overwinning voor de Volendammers. Na afloop van die wedstrijd voelde heel Urk zich zwaar benadeeld door de arbitrage, die met een aantal onbegrijpelijke beslissingen een zware stempel drukte op het resultaat van die wedstrijd.


Matig

Tegenstander Volendam wist vorige week de thuiswedstrijd tegen concurrent Staphorst met 2-0 winnend over de streep te trekken en zich daarmee iets lucht te verschaffen in de degradatiestrijd. Hennie Spijkerman zag tegelijkertijd Urk de uitwedstrijd tegen Harkemase Boys met 3-1 verliezen. ,,Een teleurstellend resultaat", aldus Spijkerman. ,,De eerste helft was nog van een redelijk niveau, maar de tweede helft was zeer matig."  


Nuances

De Zwolse oefenmeester is niet van plan om veranderingen aan te brengen in de speelwijze van Urk. ,,Ten eerste is daar de tijd veel te kort voor en ten tweede past een aanvallende speelstijl heel goed bij mij als trainer, dus daar ga ik echt niets aan veranderen. Wat ik wel ga proberen is daar nuances in aan te brengen. We zullen zuiniger om moeten springen met balbezit, wanneer en hoe val je aan en is de restverdediging wel goed georganiseerd? Daar gaan we keihard aan werken en dat zal tijdens de trainingen ook steeds terugkomen." 


Waarde

Urk kan zaterdag weer beschikken over Riekelt Jan Brands en Lucas Nagel. Ook de terugkeer van Bennie Dunnink lijkt een kwestie van tijd. De verdediger trainde dinsdag weer volledig met de groep mee en kan nog van onschatbare waarde zijn richting het eind van de competitie. 


Spijkerman kan nog niet zeggen hoe de wedstrijdselectie en de basisopstelling eruit zal zien. ,,Dat laat ik nu nog over aan de overige leden van de technische staf, daarvoor heb ik te weinig inzicht in de kwaliteiten van de spelers. Maar laat duidelijk zijn dat bij verschil van mening de uiteindelijke beslissing door mij als hoofdverantwoordelijke genomen gaat worden."


Wedstrijdinfo:


Scheidsrechter: N. Tunnissen

Assistent-scheidsrechters: 

G. van Mun en C.S. Hoogland

Aanvang: 15.00 uur


Programma Derde Divisie


14.30 uur:

Excelsior'31 - VVOG

Staphorst - Ter Leede

SteDoCo - Sparta Nijkerk

GVVV - ASWH

Hoek - Sportlust'46

Rijnvogels - ACV

Barendrecht - DOVO

15.00 uur:

Urk - Volendam

DVS'33 - Harkemase Boys