Afbeelding
Foto:

Palingen vangen

Hoe zullen de ‘Urker partijen’ het deze verkiezingen doen? Weet u nog de vorige keer, in 2019? Een kuub gas kostte nog geen euro, een huis was nog enigszins betaalbaar en corona was een biertje. Andere tijden.

Toch waren er hele volksstammen die toen nog dachten dat FvD een geschikte partij was. Ook Flevoland en Urk lieten zich meeslepen en kozen FvD. Op Urk werd dat zelfs de tweede partij.
Wie nu nog steeds denkt dat het echt verstandig is om FvD te stemmen mag gerust een ticket naar Rusland kopen en daar blijven. Want die heeft duidelijk niet veel op met democratie en de normen en waarden in Nederland. Ik verwacht niet dat er nog veel overblijft van deze partij die, behalve zakkenvullen, niets wist te bereiken de afgelopen vier jaar. Minder dan 5% op Urk.

Dan de PVV. Geert kwam vorige week langs en tussen de selfies en zalmproeverijen door, presteerde hij het ook nog om een krans te leggen. Een mediamoment met overleden vissers als decor. Gedurfd en tekenend voor de partij die weinig meer lijkt dan de Grote Geert Show.

Natuurlijk is Geert hartstikke welkom de zaterdag voor hemelvaart, wanneer wij gezamenlijk herdenken. Maar toch denk ik niet dat hij dan komt, omdat hij dan niet de media-aandacht krijgt waar het om gaat. Dus we stonden erbij en keken ernaar. Toch zal Geert weer op zijn inmiddels vaste 10-15% van de Urker stemmen kunnen rekenen.

Het SGP-provinciebestuur zette heel tactisch het Urker voorkeurstemmenkanon bovenaan de provinciale lijst en hielp zo en passant Middelkoop van een netelig probleem af. Want een oud-wethouder en wethouder samen, dat is lastig! Win-win dus. Alles om de ene provinciezetel vast te kunnen houden. Op Urk moet 45% wel lukken. En als het minder wordt, dan komt dat misschien omdat mensen in de war zijn geraakt door die rode boerenzakdoeken die ze uitdeelden.

CDA en CU verkeren al meerdere verkiezingen in zwaar weer en kunnen ook nu weer klappen verwachten. Het beste scenario voor beide zou zijn dat ze gelijk blijven, wat zeker geen gegeven is in deze tijd. Samen ruim 20%. 

Voor Krachtig Flevoland lijkt een provinciezetel een onmogelijke opgave. Met krap één zetel op Urk denk ik niet dat de Flevolander massaal deze volledig Urker partij zal aankruisen. Ook op Urk zou meer dan 5% uitzonderlijk zijn.

Dan de BBB. In het agrarisch georiënteerde Flevoland (en alle peilingen) lijkt het een makkelijke winst te worden. Maar de meeste Flevolanders wonen in Almere en Lelystad, en het is maar de vraag wat die stedelingen met boeren of vissers op hebben. Op Urk lijkt een verschuiving van de zogenaamde 'anti-stem’ van FvD naar BBB logisch. Dus ruim 20% op Urk is zeker geen ondenkbaar percentage, misschien wel meer.

En dat brengt het totaal grofweg op 100%.

Maar: peilingen zijn palingen, net als 

meningen. En misschien klopt er niets van 

wat hierboven staat, maar dat maakt ook 

niet uit, zolang u maar stemt!




Jan van den Berg