Een glansrol voor Anja Keuter (BBB) tijdens en na de verkiezingsavond in het provinciehuis in Lelystad, met linksboven: Anja Keuter (midden) lijkt alle aandacht wat gelaten over zich heen te laten komen.
Een glansrol voor Anja Keuter (BBB) tijdens en na de verkiezingsavond in het provinciehuis in Lelystad, met linksboven: Anja Keuter (midden) lijkt alle aandacht wat gelaten over zich heen te laten komen. Foto: Het Urkerland

Anja Keuter met BBB naar 10 zetels

Politiek

De verrassing hing de laatste weken al in de lucht. Woensdagavond gebeurde het ook echt: nieuwkomer BBB won de Provinciale Statenverkiezingen in Flevoland, met daarbij een glansrol voor lijsttrekker Anja Keuter. De Boer Burger Beweging pakte 10 zetels. Bij Anja Keuter daalt, na een onrustige nacht, deze donderdagmorgen het besef pas goed in: ,,Tien zetels! Vooraf had ik gezegd: met zes ben ik dolgelukkig. We hebben een goed team en zijn er klaar voor. We gaan de verwachtingen waarmaken.’’

De Flevolandse BBB-winst past in de landelijke trend. De partij van landelijk boegbeeld Caroline van der Plas haalde monsterzeges op het platteland en trok ook in stedelijke gebieden volop stemmen. De megawinst van BBB in Flevoland betekent dat ook Andrea van Veen (nr. 8) en Jan de Boer (nr. 10) namens deze partij in het provinciebestuur komen. De nummer 12, Douwe Gnodde, zou later nog in beeld kunnen komen, als leden bijvoorbeeld doorschuiven vanwege deelname aan het College. Anja Keuter is donderdag overstelpt met media-aandacht en maakt vanavond haar opwachting bij NPO1 in het televisieprogramma Khalid en Sophie.

SGP blijft de grootste

Op Urk leek het lang een nek-aan-nekrace te zijn tussen BBB en SGP, maar die laatste partij werd met ruim 40 procent van de stemmen toch de duidelijke winnaar. De partij, met Geert Post aan het roer, verloor zelfs helemaal niets. De BBB pakte 29 procent. De partijen daarachter leden verlies. De ChristenUnie, met Ria Visser-Kapitein op plek 2, kreeg een zware klap. Van de 17 procent uit 2019 bleef nu 8 procent over. Het CDA hing vier jaar geleden al in de touwen (8,5%) en kreeg nu opnieuw een dreun. De partij van Johan van Slooten (op plek 2) gaat van 8,5 procent naar 4,5 procent. Ook de PVV leverde in. Vier jaar geleden kreeg de partij 13 procent van de Urker stemmen, nu 6,5 procent. Van de doorbraak van Forum voor Democratie in 2019 bleef nu niet veel over de partij zakte van 18 procent naar 5 procent. Nieuwkomer Krachtig Flevoland haalde 3,5 procent. 

Zeven Urker statenleden

Met deze uitslag, die overigens nog niet definitief is, bij de uiteindelijke vaststelling kan de zetelverdeling nog wijzigingen, komen minimaal 7 van de 41 Statenleden van Flevoland uit Urk. De SGP wint een tweede zetel en deze gaat naar Jochanan Uitslag, die daarmee Geert Post gezelschap komt houden. CU en CDA leveren elk een zetel in en komen uit op 2. Dat betekent dat Ria Visser (CU) en Johan van Slooten (CDA) een plek in de Staten krijgen. De PVV gaat van 4 naar 3 en dat is slecht nieuws voor de nummer 4, Jan Meindert Keuter. 

De opkomst bij de verkiezingen was, zelfs voor Urker begrippen, ongekend hoog met 78,3 procent. Vier jaar geleden was dat 71,3 procent. De opkomst ligt zelfs boven het niveau van de gemeenteraadsverkiezingen van twee jaar geleden. Voor het waterschap stemde 75,4 procent van de stemgerechtigde Urkers. De uitslag van de Waterschapsverkiezingen wordt pas later verwacht.


Onderonsje tussen twee provinciale lijsstrekkers van Urker bodem: op Urk haalde Geert Post met de SGP ruim 40 procent van de stemmen.
Voor BBB komen in ieder geval Urkers Andrea van Veen (links) en Jan de Boer (midden in het groen) op het pluche te zitten, wellicht is er na de collegevorming ook nog kans op een statenzetel voor Douwe Gnodde (tweede van rechts).
Winst en verlies in beeld tijdens het gesprekje tussen Anja Keuter en Marjan Uitdewilligen (CDA).