Afbeelding
Foto:

Auke Weerstand


Geboren: 08-02-1944

Overleden: 24-05-2022

Onlosmakelijk was Auke verbonden met zijn tweelingbroer Klaas. Ze waren broers, maos en collega’s en ondernamen samen allerlei maatschappelijke activiteiten. Auke stond niet direct op de voorgrond, was veelal terughoudend. Maar als ze zich ergens voor gaven, dan ook volop en indien nodig bereid om de kar te trekken. Samen met vader Frans en moeder Trientje en de zusjes Klaasje, Grietje en Jannetje vormden ze een gewoon Urker gezin. Auke heeft zijn hele leven veel belangstelling gehad voor geschiedenis, in het bijzonder de Urker historie, taal en cultuur en ook kerkgeschiedenis trok de aandacht. De historische belangstelling kende haast geen grenzen. Diepgaand historisch onderzoek werd verricht, archieven uitgeplozen, artikelen verschenen in diverse bladen, waaronder het Urker Volksleven. Vele uren zou hij doorbrengen in het Urker museum. De basis van dit alles was meegegeven door de juffrouws en meesters op de lagere school, de MULO en later de bakkersschool en de Handelsavondschool, waar door de tweeling ook het middenstandsdiploma werd behaald. Ook van ds. Wolven werd veel geleerd tijdens catechisatie. Niet alleen gewone lessen, maar ook levenslessen werden aangereikt door al deze leermeesters en -juffrouws. Daar hebben de tweelingbroers hun leven lang voordeel van gehad. En indirect ook de Urker samenleving.

Auke ging aan de slag in de bakkerij van Luuk Brouwer en vervulde daar plichtsgetrouw meer dan veertig jaar zijn werk. Daarnaast bleef er voldoende tijd over voor vele nevenactiviteiten. Het rijtje is haast onuitputtelijk: bestuurslid en onderwijzer op de zondagsschool, het kerkelijk jeugdwerk en de Gereformeerde jeugdcentrale, het leiden van een jongensvereniging en een knutselclub, de redactie, administratie en bezorging van het kerkblad, vele jaren ouderling en diaken, het geven van catechese aan bijzondere doelgroepen en andersbegaafde jongeren, het archief van de Gereformeerde Kerk en het kerkblad bijhouden, betrokkenheid bij het ontstaan van Zingen in de Zomer. Ook werden door de families Weerstand vele hulptransporten richting Polen georganiseerd. Kennis vergaren en delen, betrokkenheid, betrouwbaarheid en plichtsbesef vormden de rode draad bij alle ondernomen activiteiten in kerk en samenleving. Daarvoor mocht de tweeling ook een koninklijke onderscheiding ontvangen.

Tijdens een wandeling over de haven in juni 1965 viel Auke’s oog op de nog jonge Alie van Eerde; tweelingbroer Klaas koppelde hen. Kort daarna vroeg Auke aan Alie in de Torenstraat - onder de boom voor de winkel van blinde Hendrik - met hem een rondje om het Top te maken. Op 7 maart 1969 zijn ze getrouwd, tegelijk met Klaas en Lummetje. Beide stellen gingen op de Grote Fok naast elkaar wonen. Auke en Alie mochten samen vijf kinderen krijgen, waarvan twee al heel jong overleden. Dat was een groot verdriet in hun leven. Auke zong dan altijd 'Schoon g' in 't verdriet, nergens uitkomst ziet, groter dan de Helper, is de nood toch niet'. Gelukkig konden Auke en Alie volop genieten van de andere drie kinderen en met name hun kinderjaren, waarin Auke ondanks zijn drukke werkzaamheden, veel tijd met hen doorbracht. Samen knutselen, urenlang poeren en het bijbrengen van kennis over de Urker geschiedenis en cultuur.

Auke had al lange tijd migraine; er kwamen steeds meer gezondheidsproblemen bij. Hij kreeg hartproblemen en hield veel vocht vast. Zijn baan in de bakkerij moest hij helaas opgeven. Zes jaar geleden kreeg hij in het ziekenhuis in Lelystad een hartstilstand en mocht hij dankzij reanimatie weer bijkomen. Dankzij dit Godswonder kreeg hij nog extra levenstijd. Hij genoot van hobby’s als het houtzaag-snijden (Friese kerfsneden). Veel Urkers hebben de door hem gemaakte miniatuurweergave van het Kerkje aan de Zee in hun woning staan en ook maakte Auke houtsneden van bootjes en scheepjes.

Toen de laatste jaren de gezondheidsproblemen toenamen, was Auke steeds meer bezig met zijn afscheid van het aardse leven. Samen met zijn vrouw Alie heeft hij daar veel en vaak over gesproken en konden ze lief en leed samen delen. Toen Auke op 24 mei 2022 thuis aan een hartaanval overleed, had hij allang de liturgie voor zijn uitvaart samengesteld en mocht hij Thuiskomen bij zijn Heer en Heiland.