Jezus als Borg gebonden


en bonden Hem.

Johannes 18 : 12c

Jezus werd met touwen of ketenen gebonden als een misdadiger. Alsof Hij staatsgevaarlijk en levensgevaarlijk was. Die gebonden handen waren goeddoende, genezende, zegenende, reddende en bewarende handen.

En bonden Hem. De vijanden dachten Jezus te overwinnen. Maar wat gebeurde er in werkelijkheid? Door Zich te laten binden, verloor Hij niet Zijn macht en regering. Jezus liet Zich binden, om daarmee Zijn vijanden te binden en te overwinnen. Hier ging Hij satan, hel en dood binden; Hij ging al de zonden van Zijn Kerk in een bundel binden, om ze te werpen in een zee van eeuwige vergetelheid.

Hij stond als Gebondene in het gericht Gods. Hij was het Lam Gods, het Paaslam, dat Zijn bloed ging storten, om Zijn volk vrij te maken.

In de hof werd Jezus lichamelijk gebonden. Maar Jezus was al van eeuwigheid gebonden; Hij heeft Zich in de Vrederaad al vrijwillig laten binden. O eeuwige liefde! De Vader had Christus afgezonderd of aangesteld tot Borg, tot Middelaar, tot Hoofd van het genadeverbond. Christus heeft ingestemd met de voorwaarden van dat verbond. Hij is gebonden door Vaders deugden en eer, om die te verheerlijken. Hij is gebonden door de wet, om die te vervullen. Hij is gebonden door het recht Gods, als Schuldenaar, om Zijn volk vrij te kopen en zalig te maken.

En nu mag u allen dit Evangelie, deze blijde boodschap lezen. U bent allen gebonden. Zo zijn we niet geschapen. In de staat der rechtheid leefden we in vrijheid. Maar door onze diepe val in Adam hebben we ons moedwillig en vrijwillig vastgebonden aan satan. En nu zijn we in banden des doods.

Onbekeerden, u bent gebonden als een slaaf aan de zonden, aan de wereld, aan uw geld of aan uw eer. U bent gebonden aan satan. U bent gebonden door de wet; u probeert door wettische werken zalig te worden. Wee u! Straks zult u met eeuwige banden gebonden blijven. Dan is het voor eeuwig te laat. Bekeert u! Haast u! Smeek om genade!

Wanneer Gods Geest u levend maakt in de wedergeboorte, voelt u zich tegen uw wil gebonden in de zonde. U voelt de macht van de zonde. U komt erachter, dat u tegen de hoogste Majesteit hebt gezondigd. Wat komt er dan een bittere droefheid in uw ziel.

U voelt zich gebonden in de macht van satan. U hebt geen kracht tegen zijn listen en aanvechtingen. U hebt iemand nodig die sterker is; die satan als de sterke kan binden (Markus 3:27).

U voelt zich gebonden door de wet? De eis van de wet is liefde en u bent alleen haat. Daarom zit u in de gevangenis totdat de laatste penning betaald is.

U voelt zich gebonden door Gods oordeel en straf? God wil dat aan Zijn gerechtigheid genoeg geschiede. Wanneer u als gebondene dat inleeft, dan is het verloren, voor eeuwig verloren! (Ps. 116:3). U valt aan Gods kant: dat heb ik verdiend! Maar u kunt toch niet zonder de Heere leven. U roept uit met Ps. 142:8: Voer mijn ziel uit de gevangenis!

O eeuwig wonder van genade en ontferming! Wanneer Jezus spreekt tot uw ziel, dat Hij is gekomen om den gevangenen vrijheid uit te roepen, en den gebondenen opening der gevangenis. (Jes. 61:1). Dan spreekt de Heere met kracht, met majesteit. Uw banden vallen af, uw boeien worden losgemaakt, de deur van uw gevangenis is open. Grote verwondering, grote liefde tot God en Christus, diepe verootmoediging vervult uw hart. Dan zingt het in uw ziel: U alleen U loven wij!

Ds. D.E. van de Kieft