n De groep voor hun verblijfplaats Casa La Salle in Rome.
n De groep voor hun verblijfplaats Casa La Salle in Rome. Foto:

Vijftig plaatsgenoten op reis door Rome

Vijftig plaatsgenoten dwaalden afgelopen week door de straten van Rome; zij waren namelijk mee met de GKU Romereis. Jongerenpastor Sjoerd Bakker van de GKU was de reisleider en had de reis vormgegeven met als thema: in de voetsporen van Petrus en Paulus.


Tijdens deze vijfdaagse gemeentereis bezochten de deelnemers verschillende bezienswaardigheden in de oude stad. Deze speelden elk op hun eigen manier een rol in de geschiedenis van het christendom. De groep reisde niet alleen door de stad heen, de deelnemers reisden ook met elkaar door de Bijbel heen. Tijdens de ochtenden werd er steeds een gezamenlijk programma aangeboden, terwijl de middagen vrij werden gehouden om op eigen gelegenheid Rome te ontdekken. De groep verbleef in een voormalig klooster dat nu dienstdoet als hotel. 's Avonds ontmoette de groep elkaar weer bij het diner om daarna de dag af te sluiten in de kapel voor gebed en Bijbelstudie en uiteraard met samenzang. De verschillende bezienswaardigheden stonden begeleid op het programma met de thema's: Buiten de muren, Klassiek Rome, Christelijk Rome en Joods Rome.

Op maandag werd de groep van het vliegveld opgehaald door een gids en stond er als eerste een stadsbustour op het programma. De eerste stop was bij de basiliek St. Paulus buiten de muren, waar de apostel Paulus begraven zou liggen. Vervolgens werden de catacomben van San Callisto bezocht, een enorme ondergrondse begraafplaats van de eerste christenen in Rome. Klassiek Rome stond dinsdag op het programma, waarbij begonnen werd bij het Colosseum. In het Forum Romanum en de Palatijn waande de groep zich in de tijd van Petrus en Paulus. Hier moeten zij hebben rondgelopen. Vele Romeinse keizers passeerden de revue, een aantal namen werd herkend vanuit de Bijbel. Op woensdag stond Christelijk Rome op het programma, met een bezoek aan het Vaticaans Museum, de Sixtijnse Kapel en de Sint Pieter. De Sint Pieter wordt aangewezen als de locatie waar Petrus begraven zou liggen. Donderdag stond in het teken van Joods Rome en werd de Joodse wijk en het Joods museum bezocht. In het museum werden Joodse gebruiken uitgelegd en er werd stilgestaan bij de verschillende vervolgingen door de eeuwen heen. De laatste dag zou in eerste instantie een vrije dag zijn; een initiatief vanuit de groep zorgde er echter voor dat een de meesten die dag Rome per fiets zouden verkennen. Ook werd de grote synagoge nog aangedaan. Die avond vloog de groep weer terug naar Nederland. Er wordt teruggekeken op een zeer bijzondere reis. Van iedere dag is ook een filmpje gemaakt, deze zijn terug te zien op het YouTubekanaal van de GKU.