Afbeelding
Foto:

Activiteit...


Deze week zit ik een paar dagen op Texel met het hele gezin en alles er op en er aan… Twee jaar geleden deden we ook al een poging tot vakantie op dit Waddeneiland. Maar meivakantie 2021 werd geteisterd door zware storm en slagregens. Onophoudelijk en onontkoombaar.
Wij hadden een superdeluxe tent gehuurd, met daarin onder andere een keuken en een badkamer. Dan heet het niet meer kamperen, maar dan heet het ‘glamping’. Dat zou moeten lukken… Dachten we.

De realiteit was dus iets anders. ’s Nachts om drie uur voor een op zijn laatste druppels brandend petroleumkacheltje zitten, terwijl de regen ondertussen de tent teistert. Daarbij vooral ook de storm die over het waddeneiland gierde en die volgens ons druk bezig was om onze tijdelijke onderkomen van die week de lucht in te blazen. Hoezo ‘glamping’… Het is en blijft in die omstandigheden gewoon een tent waaraan alles klappert en waarin slapen volstrekt onmogelijk is.

Goed, dat moest ik dus even kwijt...

Op zo’n glampingpark hebben ze gelukkig een prachtig voetbalveldje. Kunstgras, dus de regen heeft er weinig invloed op. De kleinzoons (twee van acht en één van negen) willen op dit prachtige park waar echt van alles te doen is, eigenlijk maar één ding: voetballen. Om negen uur op het trapveldje, partijtje, thuis komen om snel wat te drinken en te eten om vervolgens weer te gaan voetballen. Er is daarom nadrukkelijk door de toch echt niet te strenge ouders afgesproken dat er per dag wel door ieder kind minstens aan één andere activiteit moet worden deelgenomen.

Oudste kleinzoon Bas (9) meldde zich de volgende ochtend om half acht bij me: of hij mee mocht naar de bakker. Leuk van hem: speciaal vroeg opstaan om samen fietsend langs de duinen naar Cocksdorp te gaan om bakker Timmer blij te maken, want ons gezin (acht volwassenen en acht kinderen) kauwt hier per dag zo’n twintig euro aan bol weg… 

Onderweg kwam al snel de aap uit de mouw: het bleek bij Bas niet echt om het leuke fietstochtje of om het aangename gezelschap van mij te gaan, ook niet om een bezoek aan de sfeervolle Texelse bakkerszaak. Er moest blijkbaar even iets worden afgevinkt, want doodleuk vroeg hij: ,,Brood halen met jou is toch echt wel zo'n andere activiteit, vind je ook niet’...?’ 

Ik schoot in de lach: ,,Ja vanzelf jonge, ga jij de rest van de dag maar lekker voetballen…'' Want creatief denken mag beloond worden.

Albert Brouwer