Afbeelding
Foto:

Louwe Meun


Geboren: 19-11-1940

Overleden: 06-08-2022

Weinig Urkers hebben zoveel plekken ter wereld bezocht als Louwe (Loek) Meun. Voor zijn werk in de bagger heeft hij op bijna alle continenten gewerkt. Hij ontmoette mensen van allerlei pluimage en deed daarbij veel kennis en inzichten op. Over zijn vele belevenissen kon hij uitgebreid vertellen. Hij werd geboren als jongste zoon van Maarten Meun en Jacobje Post en groeide op in Wijk 6 met halfbroer Steven, broers Meindert, Jan en Hampien en zus Babs. Hij zou uiteindelijk als enige van het gezin overblijven, de ‘laatste der Mohikanen’ zoals hij vaak opmerkte. Na de Mulo werkte Loek in een aardappelfabriek en op verschillende kotters. Na een tijdje maakte hij de overstap naar de baggersector, waar hij als stortbaas een leidinggevende functie vervulde bij internationale bedrijven als De Vries van der Wiel en Boskalis.

Het was vanwege zijn internationale werk dat de levensweg van Loek de wereldgeschiedenis zou doorkruisen. Toen hij in 1990 voor Boskalis in Zuid-Irak verbleef, viel het leger van Saddam Hoessein buurland Koeweit binnen. Loek werd met andere collega’s gegijzeld en raakte verweven in een internationaal diplomatiek schimmenspel. De Nederlandse gijzelaars voelden zich door de regering in de steek gelaten maar kwamen na veel getouwtrek in december 1990 heelhuids terug. Loek had een scherpe vooruitziende blik en voorspelde toen al dat Amerika moest oppassen zich niet in Irak te vergalopperen. In meerdere interviews met kranten voorzag hij dat bij een eventuele aanvalsoorlog in Irak duizenden doden zouden vallen, hetgeen jaren later bewaarheid zou worden (2003) bij de Amerikaanse inval in Irak. Tijdens zijn verblijf in het buitenland onderhield hij met de plaatselijke bevolking vaak goede contacten en hielp hij minder bedeelden. Voor arme kinderen werd op Urk speelgoed gekocht om uit te delen in ontwikkelingslanden.

In 1967 trouwde Loek met de Haagse Willie de Boer, die hij had leren kennen in een patatzaak in de Torenstraat. Ze beloofden voor elkaar te zorgen, ook als er tegenslag op hun weg zou komen, zodat ze nooit in de Talma zouden hoeven. Deze belofte heeft Willie stand gehouden, want tot zijn levenseinde heeft Loek thuis gewoond aan het Topshoofd. Samen kregen ze vijf kinderen, acht kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Ze mochten 55 jaar getrouwd zijn, hoewel zowel bij het 50- jarig jubileum als het 55- jarig huwelijksfeest het Achterhuis afgezegd moest worden vanwege ziekte van Loek. Hoewel Loek een mopperkont kon zijn, was het stel op elkaar ingespeeld en deed Loek tijdens verlof klusjes in huis. Aanvankelijk hielden ze tijdens zijn verblijf in het buitenland contact met elkaar via brieven, later via telefoon. Op 9 augustus 2000 overleed jongste dochter Gepke aan een hersentumor. Loek en Willie hielden elkaar vast bij dit grote verdriet. Loek was een binnenvetter en heeft dit verlies innerlijk verwerkt.

Als Loek op Urk terugkeerde, was ontspanning belangrijk. Hij voetbalde jarenlang bij SVU en mocht graag lezen en biljarten. Het Haventje van Urk was zijn tweede huiskamer, boven de biljarttafel hangt nu zijn portretfoto. In 1964 was hij een van de oprichters van watersportvereniging De Zuiderzee en hij bracht vele uren door in de botenloods en de soos. Met de boot van Gerrit Woord ging hij graag mee uit varen. Na zijn pensionering deed hij klusjes en voorkomende werkzaamheden op de box bij Appien de Genemuider en ontstond een warme vriendschap met de familie Van den Berg.

Begin 2022 voelde Loek zich niet goed en viel hij erg af. Willie maakte zich zorgen en drong aan op nader onderzoek. Er werd leverkanker geconstateerd. Ondanks deze tegenslag bleef Loek nuchter, want zijn hele leven was hij een doorzetter geweest en dus ging hij door zolang het kon. Zo heeft hij in het voorjaar van 2022 nog het hele huis geverfd, een klus die hij ondanks zijn afnemende gezondheid nog zelf wilde afronden. Loek voelde dat zijn levenseinde naderde en voerde vele goede gesprekken met pastor Van der Wal van de Hervormde kerk. Alleen de laatste maand heeft hij op bed doorgebracht, verzorgd door Willie. Het portret van zijn overleden dochter Gepke had hij boven zijn bed gehangen zodat hij naar haar kon kijken. Op 6 augustus 2022 is hij heengegaan, enkele dagen voor de overlijdensdatum van Gepke, in wiens graf hij zou worden begraven.