Afbeelding
Foto:

Van grafroof en uitbuiting


Ooit schuimden de Nederlandse compagnieën de zeven zeeën af op zoek naar grondstoffen. Hele gebieden werden gekoloniseerd en vakkundig van alle rijkdommen ontdaan. Geen grondstoffen? Ook geen probleem. Met een ruim vol Afrikanen werd ook grof geld verdiend. Schandalig, vinden we nu. Van Indonesië tot Suriname staan de nabestaanden in de rij om excuses en schadeloosstelling. Zelfs onze eigen Groningers roepen om miljarden. Tussen al dat geweld is er één bevolkingsgroep die je naar hartenlust mag discrimineren. Dat zijn de Urkers. Ik noem het nog maar een keer. De grote boze overheid koloniseerde onze wateren. Eenmaal leeggepompt, kregen we niets van al dat nieuwe land. En als we uiteindelijk onze eigen grond terugkopen, mogen we er pas op bouwen als de provinciale archeoloog er zijn neus over heeft gesnoten. Alles wat ook maar enigszins van waarde is, wordt uit de grond gepeuterd en mee geroofd naar de schatkamers in Lelystad. Dat zien we nooit meer terug!

Nou, dat laatste hangt nog. In de afgelopen decennia werden geweldige vondsten uit de Urker bodem geoogst. Zelfs menselijke skeletten van onze allervroegste voorvaders verhuisden naar een stoffig depot. En bij de meest recente opgravingen gingen er maar liefst 360.000 bodemschatten van onze Zeeheldenwijk uit Urk naar de veilige opslag in Lelystad. En ja, heel misschien mogen wij uit Urk onze eigen voorouders ooit een keer bekijken. Ze waren nog wel aan het nadenken over de prijs.

Ondertussen wordt er door een bureautje dat zichzelf The Missing Link noemt, een reconstructie gemaakt van ónze geschiedenis. Let op mijn woorden, straks zijn wij alweer aanwezig op ons eiland, dat in het verhaal gewoon een rivierdelta blijkt te zijn, als de Almachtige de complete aarde nog moet gaan scheppen. We liepen dus tienduizend jaar geleden ook al voor de muziek uit. Al was dat dan met vier voeten en een staart.

Een lang verhaal kort. We worden bestolen en dat hoeven we niet te pikken. Volgens het verdrag van Malta en de invulling daarvan door Rijksoverheid zijn wij als zelfstandige gemeente ook eigenaar van archeologische vondsten en mag de provincie ons toestemming geven om zelf een depot aan te leggen. Ik kijk maar even met een schuin oog naar ons college. Of wachten we tot vreemden met een dikke subsidiepot zelfs nog voor ons gaan bepalen hoe we vroeger hebben geleefd?

Maar ik kijk ook even naar Den Haag en naar de koning. Binnenkort zijn we honderd jaar eiland af. Ik neem aan dat we op z'n minst excuses kunnen verwachten? Dan berekenen we daarna wel met welk bedrag we schadeloos gesteld kunnen worden.

watwietwillem@outlook.com