Thuisblijven 1

Samen met Jacoline doe ik de tulpenroute. Het uitje is bedoeld voor zes Sri Lankaanse vluchtelingen. We willen ze laten delen in de overweldigende kleurenpracht. Op een van de velden probeer ik een praatje aan te knopen met een jonge vrouw die samen met een aantal collega's bezig is met selecteren. De zieke tulpen moeten eruit. Ze maakt een beweging met haar arm om me duidelijk te maken dat ze me niet verstaat. ‘Pools’ vraag ik? Ze schudt van nee. ‘Oekraïens’, zegt ze en blijft geconcentreerd doorwerken. Op dat moment krijg ik een spraakbericht op mijn telefoon. Een vriendin nodigt me uit voor een doopdienst in de Wellerwaard. ‘Er wordt morgen een Syrische jonge vrouw gedoopt. Ik zoek wat mensen die mee willen ter bemoediging’. Mijn gedachten nemen een sprong. Hier sta ik met mensen uit Sri Lanka en om ons heen zijn mensen uit Oekraïne aan het werk en morgen wordt er in de Wellerwaard een meisje gedoopt uit Syrië. Tjonge, onze leefwereld is wel veranderd.


In de krant lees ik over vluchtelingen in Denemarken. In het artikel wordt een hoogleraar geciteerd. Hoogleraar ‘immigratie en mobiliteitsbeleid’. Een aardige combinatie die twee. Daar vallen dus niet alleen de vluchtelingen onder, maar ook wij allemaal. Want wat zijn we mobiel. Gisteren was ik even met T in het winkelcentrum. Geen sterveling te zien. Waar zitten al die mensen? Allemaal over de grens. Het is maar goed dat de grenzen niet gesloten zijn, zoals veel mensen graag zouden zien. Zouden ook wij geen kant meer op kunnen. Maar waarom zijn we eigenlijk op reis? Ontvluchten we onze armoede? Ontvluchten we gevaar? Niets van dat alles. We vinden gewoon dat we recht hebben op mobiliteit. We vinden dat we ook recht hebben om te genieten van de natuur en de architectonische schoonheid van de landen dichtbij en veraf. Ik ben een liefhebber van het werk van de Franse christen filosoof Blaise Pascal (1623-1662). Zijn bekendste werk heet ‘Gedachten’. Een klein boekje met een heleboel originele gedachten. Deze kent u waarschijnlijk: ‘Het hart heeft zijn redenen die het verstand niet kent’. Een andere gedachte van Pascal is van belang voor ons onderwerp. ‘Alle ellende op de wereld wordt veroorzaakt doordat mensen niet gewoon thuis kunnen blijven.’ Tja.


Het vluchtelingenprobleem is een van de grootste en taaiste problemen van onze tijd. Iedereen roept dat het zo niet langer kan. Er moet een bovengrens komen, een quotum. Helaas weet nog niemand hoe het moet. Zoveel verschillende dingen grijpen in elkaar en hoe kun je zo'n doel bereiken zonder de menselijkheid op te geven. Die Deense leerstoel ‘immigratie en mobiliteit' zou eigenlijk uitgebreid moeten worden tot: ‘Oorlog, migratie en mobiliteit'. Deze drie onderwerpen horen echt bij elkaar. Ze beïnvloeden elkaar. De wereldgeschiedenis wordt in oorlogen geschreven... en in vluchtelingenstromen. Echt nieuw is het dus niet. Wel groter en ingewikkelder. Kunnen we iets doen? Wordt vervolgd.

.