Afbeelding
Foto:

Duivensport

Als je op voetbal zit zeg je niet zomaar af. Je moet flink ziek zijn of zwaar geblesseerd om niet aanwezig te zijn bij je wedstrijd. Of dat nou op SVU is of op het hobbyvoetbal. We baalden als hobbyploeg dan ook geregeld als vriend Jacob de Vries afzegde omdat hij duiven moest opwachten. Met een voerbakje in je hand staan roekoe-en op je achterstraat. Je zegt toch geen voetbal af voor een paar duiven? Onbegrijpelijk. Ik ben een sportliefhebber. Ik voetbal al sinds mijn jeugd, ik tennis sinds een jaar of twee elke week en ik mag ook graag een pijltje gooien op zijn tijd. Aangezien ik ook liefhebber van een derde helft ben, zou je denken dat ik vrijgezel ben. Maar nee, ik ben toch echt  getrouwd met de leukste vrouw van de wereld. 


Sinds anderhalf jaar hebben we twee duiven. De kinderen wilden een huisdier en een hond, konijn of cavia zou ik niet aan beginnen. Uitlaten en schoonmaken zijn niet mijn sterkste kanten. Vriend Jacob stelde voor om twee duifjes te nemen. Zo zouden beide zoons een huisdier hebben en hoefden we niks uit te laten of schoon te maken. Klonk ideaal dus waarom niet? 


Het hokje voor op de achterstraat was aangeschaft. Nadat ze een aantal weken vastzaten besloten we ze los te laten. We begonnen op de achterstraat, toen het winkelcentrum, vervolgens Tollebeek en een maandje later was zelfs Rotterdam geen probleem meer voor ze. Binnen een half jaar hadden ze heel Nederland wel gezien en telkens kwamen ze terug. Het bleek toch wel leuk. Hoe bijzonder is het dat je die krengen naast de Kuip loslaat en ze anderhalf uur later weer in je hok zitten? 


Mijn fanatisme kwam weer boven en dus wilde ik wedstrijden vliegen. Om ut echie. Antennes, kloksystemen, coördinatorstekkers, alles werd aangeschaft. Ik meldde me bij de IIsselmeervliegers en prompt zat ik daar drie weken geleden aan een eurobiertje met grote namen als Gebroeders Ras, Combinatie Wakker en Brands. Waar sommige leden die vrijdagavond een aanhangwagen met 200 duiven kwamen brengen, stond Nentjes daar met zijn boodschappenmandje en twee duiven. Wie mij dit vijf jaar geleden had voorspeld had ik voor gek verklaard. 


Tot slot nog even een mededeling voor mijn teamgenoten op het hobby: komende zaterdag ben ik waarschijnlijk afwezig. We hebben de eerste midfondvlucht van 300 kilometer. Er moeten dus duiven opgewacht worden!


Jacob Nentjes