n In Rijssen wist Urk eerder dit seizoen met 1-4 te winnen van Excelsior'31.

Urk-Excelsior'31: erop of eronder

Wie gaat er het best om de zenuwen, welke ploeg weet het hoofd koel te houden? Grijpt Excelsior'31 de laatste strohalm om de hoop op (directe) handhaving levend te houden, of weet Urk door middel van een overwinning een reuzenstap te zetten en afstand te nemen van de degradatiezone? Sportpark De Vormt is zaterdag het decor van een onvervalste degradatiekraker in de Derde Divisie.

De tegenstander uit Rijssen is bezig aan een heel moeizaam seizoen. Niet dat de verwachtingen heel erg hooggespannen waren voor de start van de competitie, maar na de zevende plaats in de Derde Divisie aan het eind van het seizoen 2021-2022 had niemand er rekening mee gehouden dat de Rijssenaren op dit moment moeten vechten tegen degradatie.

Vorige week verspeelde Excelsior'31 op eigen veld, in de vijfde minuut van de toegevoegde tijd, twee kostbare punten tegen Staphorst. De gelijkmaker kwam als een mokerslag aan bij de thuisploeg, die twee weken eerder in en tegen Volendam ook al in blessuretijd een gelijkspel uit de handen zag glippen. Volgens trainer Jos van der Veen mist zijn ploeg op dit moment een 'killersmentaliteit' die nodig is om uit deze benarde situatie te komen. De oefenmeester bleef ondanks de nieuwe tegenvaller positief: ,,We zijn toch een puntje ingelopen op Ter Leede, ASWH, Volendam en Urk. Met zes punten achterstand is er nog van alles mogelijk."

Nederlaag

Urk wist vorige week niet te verrassen tegen GVVV, de nummer twee van de ranglijst. Na een slechte eerste helft was het tweede bedrijf van beduidend beter niveau, maar moest uiteindelijk genoegen worden genomen met een 2-1 nederlaag. De derde nederlaag op rij, terwijl de ploeg van trainer Hennie Spijkerman de vier wedstrijden daarvoor, met twee overwinningen en twee gelijke spelen, begonnen was aan een opmars richting een veilige plek.

Prolongatie

De thuisploeg kan zaterdag wel een hele grote stap zetten richting prolongatie van het verblijf in de Derde Divisie. Dan moet er wel gewonnen worden van de gasten uit Rijssen. Omdat ook de wedstrijd Ter Leede tegen ASWH, de nummers 16 en 18 van de ranglijst, op de rol staat, twee ploegen net als Excelsior'31 in het bezit van 27 punten, kan Urk bij een driepunter niet meer rechtstreeks degraderen.

Selectie

Met welke elf spelers Urk aan de wedstrijd tegen Excelsior'31 zal beginnen is nog niet duidelijk, maar de verwachting is dat de opstelling niet veel zal afwijken van die tegen GVVV. Iede Nentjes heeft dinsdagavond weer met de groep meegetraind en het is afwachten hoe zijn geblesseerde enkel zal reageren op die inspanning. Op de geschorste Lucas Nagel na kan trainer Spijkerman een beroep doen op een fitte selectie.