Afbeelding
Foto:

De waarheid over de zaak Harry Quebert

Er is een tijd voor zware kost, en er is een tijd voor lichte kost. Letterlijk en figuurlijk. Maar in dit geval bedoel ik het in overdrachtelijke zin: tijd voor licht leesvoer.

De zomer staat eindelijk voor de deur. De dagen zijn weer langer en lichter, en het wordt weer tijd voor een heerlijke pageturner, in de zon, buiten in je tuin of op je terras.

Het is tijd om ‘De waarheid over de zaak Harry Quebert’ van Joel Dicker te ontdekken. Dit verhaal gaat over Marcus Goldman, een jonge auteur, die aan een writersblock lijdt. Terwijl Marcus de druk van zijn uitgeverij voelt voor de deadline van zijn volgende boek, wordt in de tuin van Marcus’ oude mentor - Harry Quebert - het lichaam gevonden van Nola Kellergen, die ruim dertig jaar geleden op 15-jarige leeftijd spoorloos is verdwenen. Nora wordt gevonden met het manuscript van Harry Quebert, en dat maakt hem direct tot hoofdverdachte in de zaak. Marcus Goldman kan niet geloven dat zijn mentor en vriend de dader is, en ook om zijn eigen problemen te ontvluchten, vertrekt Marcus naar Harry Quebert in New Hampshire om de waarheid over de zaak Harry Quebert te achterhalen.

Een klassieke ‘whodunit' dus. Misschien wordt een geoefende lezer van dit genre niet echt geprikkeld door de samenvatting, toch is het een echte pageturner. Ten eerste: meegezogen worden in het verhaal, en speuren naar de dader en motieven is gewoon leuk en ontspannend. Maar daarnaast gaat het verder dan dat. Het gaat ook over waarheid en fictie, en hoe die twee zich tot elkaar verhouden. Het gaat om vriendschap, onzekerheid, ambitie en liefde; allemaal thema's die we ook in ons eigen leven herkennen. Het zeer goed uitgewerkte plot trekt je mee in het verhaal, en het laat je niet meer los totdat je het boek na 640 pagina's dichtklapt, omdat het uit is.

Wanneer wist jij wie de dader was?


Aaltine Hoekstra