n Hennie Spijkerman tijdens de wedstrijd tegen SteDoCo met naast zich een deel van zijn technische staf.
n Hennie Spijkerman tijdens de wedstrijd tegen SteDoCo met naast zich een deel van zijn technische staf. Foto: Het Urkerland

Twaalf weken Hennie Spijkerman

Begin maart stond hij voor het eerst voor de groep als interim-hoofdtrainer. Na het vertrek van Gert Jan Karsten naar IJsselmeervogels werd Hennie Spijkerman bereid gevonden het restant van de competitie als eindverantwoordelijke af te maken, met als enige opdracht Urk te behouden voor de Derde Divisie.


,,Eerlijk? Het was lastiger dan ik vooraf had gedacht. Tijdens mijn trainersloopbaan heb ik nooit met voetbal tegen degradatie of PD-wedstrijden te maken gehad. Daarnaast ben ik meer een trainer voor de langere termijn en niet voor zo'n korte periode. Het had dan ook geen zin om allerlei zaken te veranderen, daarvoor was de tijd veel te kort", aldus de Zwolse oefenmeester. 


Verdediging

Een simpele blik op de cijfers van Urk op het moment dat hij instapte, leerde Spijkerman dat het elftal te veel doelpunten tegen kreeg en dat het aanvallend cijfermatig wel goed zat. ,,In eerste instantie was het belangrijk dat we de (rest)verdediging weer op orde kregen, dat is vrij aardig gelukt. Daarnaast moesten ze spitsen zo snel mogelijk proberen te bereiken, maar dan wel met een zorgvuldige opbouw, waarbij de positie van de spelers op het veld zodanig was, dat bij balverlies het verdedigend gelijk goed stond. Ik had daarbij wel het geluk dat Bennie Dunnink, na zijn blessure, weer zijn positie achterin kon innemen. Daardoor stonden de vertrouwde vier weer in de laatste linie en kon Lucas Nagel weer doorschuiven naar het middenveld."


Compliment

,,Ik moet de spelers een compliment geven voor de wijze waarop ze het allemaal hebben opgepikt. Mijn manier van trainen (soms was er zelfs geen tijd over voor een grote partij), de herintroductie van de bespreking met beelden van de tegenstander, de tactische opdrachten die ze voor een wedstrijd meekregen en de veranderingen die soms tijdens de rust werden doorgevoerd."


Spijkerman noemt als voorbeeld de tactische verandering in de rust van de laatste wedstrijd tegen SteDoCo. ,,Eén van onze centrale verdedigers moest doorstappen naar het middenveld, zodat wij met Riekelt Nentjes als extra man erbij voorin veel eerder druk konden zetten. Dat voerde de ploeg goed uit, waardoor SteDoCo veel moeite had om op te bouwen en dus veel sneller naar het spelen van de lange bal greep."


Samen

De immer rustig ogende Spijkerman heeft genoten van zijn korte periode bij SV Urk en de samenwerking met zijn assistenten. Hij weigert dan ook om alleen de credits in ontvangst te nemen voor de goede prestaties die hebben geleid tot de uiteindelijke twaalfde positie op de ranglijst. ,,Nee hoor, het is zeker niet alleen mijn verdienste dat Urk zich heeft weten te handhaven in de Derde Divisie. Natuurlijk was ik eindverantwoordelijke en krijg je bij een overwinning de complimenten en bij een nederlaag de kritische vragen, maar alle beslissingen zijn altijd na overleg met de overige leden van de technische staf genomen. We hebben het samen gedaan."