Een gemeenschap van eensgezinden?


'Laat die gezindheid bij u zijn, welke ook in Christus Jezus was.'

Filippenzen 2 : 5 

De christelijke gemeente is geen gemeenschap van mensen die het in alles met elkaar eens is. Maar zij is wél een gemeenschap van mensen die geroepen is om dezelfde gezindheid te hebben. We kunnen namelijk onderscheid maken tussen: het in alles met elkaar eens zijn en: een gelijke gezindheid hebben. 

Je kunt het op tal van punten niet met elkaar eens zijn en tóch dezelfde gezindheid hebben. Paulus spreekt in de brief aan de gemeente van Filippi over de gezindheid van Christus. De eensgezindheid ontbreekt daar in die gemeente. Er is sprake van eerzucht en zelfzucht. Gemeenteleden leven langs elkaar heen. Kijken elkaar met de nek aan. Negeren elkaar. Ze kijken op elkaar neer. Paulus zegt terecht: Dit kán niet! Dit mág niet! 

Zo'n houding is schadelijk voor de gemeenteleden zelf. En wat voor indruk wordt zo ook naar buiten gewekt! Bovendien: het is een ontluistering van de Naam van Christus. 

Paulus wekt de gemeente op om eensgezind en ootmoedig te zijn. En om de ander uitnemender te achten dan zichzelf. Als wij zoiets horen, dan voelen we direct dat we onszelf hierin niet mee hebben. Het valt niet mee om echt van genade te leven. Paulus doet wat Hij altijd doet: Hij wijst op Christus, op Zijn gezindheid. En hij zegt: laat die gezindheid in u zijn. 

En waaruit die gezindheid blijkt, beschrijft hij in de volgende verzen: de Koning der koningen, de Heer der heerscharen heeft Zijn heerlijkheid afgelegd en de gestalte van een dienstknecht aangenomen. Zijn leven op aarde was één en al gehoorzaamheid. Die gezindheid is: ootmoed, dienende liefde, gericht zijn op de ander zonder hierbij onderscheid te maken. 

Die gezindheid hebben we niet van onszelf. Die ontvangen we alleen in de omgang met de Here Jezus Christus. Als wij in de christelijke gemeente in deze gezindheid één zijn, dan zijn we eensgezind. 

Bij 'gezindheid' moeten we hier dus niet denken aan allerlei meningen die wij er op na kunnen houden, maar aan de nieuwe gezindheid die vrucht is van het werk van de Heilige Geest, van de levensoriëntatie op Christus. 'Kom Heilige Geest, vernieuw uw kerk, vernieuw mijn leven!'

Ds. D.C. Hellinga