n Leuster tijdens Urkerdag, met Douwe Gnodde, Fokke Hoekstra en Albert Visser (vlnr).
n Leuster tijdens Urkerdag, met Douwe Gnodde, Fokke Hoekstra en Albert Visser (vlnr). Foto:

Recensie

De zojuist uitgebrachte nieuwe cd van Leuster draagt als titel: ‘D’r got niks boven Urk’. Een titel die bij een niet-Urker waarschijnlijk een beetje overdreven over zal komen, maar op Urk graag als de meest logische waarheid wordt onderschreven. Naar alle waarschijnlijkheid ook door de leden van Leuster: Albert Visser, Douwe Gnodde en Fokke Hoekstra.

De Leuster-cd, overigens al weer vijftien jaar na de voorlaatste cd ‘Anwinnig’, bevat een elftal nummers, inhoudelijk variërend van treffende observaties van typisch Urker gewoontes/gebruiken/opvattingen, tot best wel gevoelige thema’s. Verantwoordelijk voor de meeste prachtige teksten plus muziek is Fokke Hoekstra, terwijl Douwe Gnodde de door hem zelf geschreven tekst van het mooie nummer ‘De visserman’ inbracht. Alle drie bandleden hebben een paar nummers vocaal voor hun rekening genomen en doen dat bepaald niet onverdienstelijk. Instrumentaal bereiken zij trouwens onmiskenbaar een professioneel niveau! Fokke en Albert beiden op gitaar en Douwe op keyboard. 

Naast diverse andere meewerkende muzikanten - te veel om op te noemen - mag hier echter in ieder geval Jaap Kramer niet onvermeld blijven met zijn prachtige biidragen op de piano. En de totstandkoming van de cd in een zeer professionele setting is bij het beluisteren zeker te merken. 

De inhoud omvat een dwarsdoorsnede van datgene wat er zo op Urk speelt. Soms emotioneel getint, maar toch ook een al dan niet milde glimlach ontlokkend. Zo kun je je goed voorstellen dat het gevoelig door Fokke gezongen ‘Narges zonger liefde’ over het fenomeen liefde en het prachtig door Albert Visser vertolkte ‘Zuundag’ emoties oproept. Dat laatste nummer geeft een reële schets weer van hoe de zondag op Urk nog steeds wordt beleefd, hetgeen voor Urker inwoners natuurlijk gewoon en herkenbaar is, maar voor oud-Urkers wellicht nostalgische en misschien wel sentimenteel getinte gevoelens oproept. 

En wat te denken van het nummer ‘Paardeworst' . Treffend wordt aan de hand van deze bijzondere Noord-Hollandse worstsoort de algemene vleeseetcultuur op Urk bezongen, waarbij Fokke Hoekstra op overtuigende wijze het merkwaardige fenomeen dat een Urker, als het erop aankomt, zich qua consumptiegedrag meer richt op vlees dan op vis, muzikaal aan de orde stelt. Vroeger werd overigens deze worstsoort door de Enkhuizer slager Kroeb met de Urker boot op Urk gebracht en per bakfiets bij de plaatselijke slagers afgeleverd. Als je het Fokke hoort zingen zie je dat zo nog voor je en krijg je zin in een stukje paardeworst met een lik mosterd!

Het voert te ver om alle nummers de revue te laten passeren, maar het nummer ‘Suzan' van Fokke Hoekstra is een regelrecht juweeltje. De komst van een nieuwe wereldburger met beperkingen. Een kind dat vanwege deze beperkingen extra aandacht en begeleiding nodig heeft, maar daardoor misschien ook wel extra liefdevolle aandacht krijgt.

Resumerend heeft de Urker band Leuster een prachtig product afgeleverd. Een cd die in ieder Urker gezin een plekje verdient. De inhoud is voor degenen die op Urk wonen natuurlijk zonder meer herkenbaar, maar zal ook voor oud-Urkers waarschijnlijk nostalgische gevoelens oproepen. En het betekent natuurlijk ook een stimulans voor het behoud van de Urreker taol. Aanschaffen dus die cd! Via www.leuster.nl moet dat lukken!

En... Leuster moet zeker blijven! Maar geen vijftien jaar meer wachten met de volgende cd.


Frits Brouwer