n De aanrijding vond plaats met een gestolen heftruck.
n De aanrijding vond plaats met een gestolen heftruck. Foto:

Justitie eist 240 uur werkstraf voor
heftruckdrama bij Oele Bar in 2021

De officier van justitie heeft woensdag de maximale werkstraf van 240 uur geëist tegen de 22-jarige plaatsgenoot die op 6 maart 2021 Lucas Vlot aanreed met een gestolen heftruck. Ze vindt daarnaast een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar op zijn plaats. Vlot raakte ernstig gewond bij het ongeluk en hield er blijvend letsel aan over.


Volgens de verdachte was het allemaal een lolletje, die avond. Een vriend had de heftruck ergens gestolen, vertelde hij in de rechtszaal. ,,Ik was met vrienden in de 132-bar. We wilden met die heftruck even kijken bij de Oele Bar verderop."

Kort daarvoor was hem de toegang ontzegd tot dat illegale barretje op het industrieterrein. Uit boosheid had hij toen tegen de deur getrapt. Maar het ritje met de heftruck was geen wraakactie daarvoor, benadrukte hij. ,,Natuurlijk niet. Ik was dat voorval toen al lang weer vergeten."

Het was baldadigheid, legde hij uit. Hij schepte voor de gein met de heftruck de container voor de Oele Bar, reed daarna achteruit bijna een paar mensen aan die voor de bar stonden en ging toen rondjes rijden. Met een biertje of vijf achter de kiezen.

,,Ik hoorde dat er achter me wat geruzie was, maar ik wist niet precies waarom. Lucas werd geduwd en kwam ineens voor de heftruck. Ik ben gelijk gestopt, schrok me rot." Even keek hij bij het slachtoffer, maar daarna ging hij er snel vandoor. ,,Er waren allemaal mensen bij hem en ik was in shock. Ik wist helemaal niet meer wat ik deed."

Een paar dagen later meldde hij zich bij de politie. ,,Ik voelde me vreselijk schuldig. Ik begreep dat Lucas de rest van zijn leven last zou houden van zijn verwondingen. Daar heb ik wel een paar nachten slecht van geslapen."

Het slachtoffer vertelde in de rechtszaal dat hij inderdaad voor altijd met een plastic spalk zal moeten lopen, door het zware letsel aan zijn been. ,,Ik was voor dit ongeluk heel sportief, trainde zelfs voor de halve marathon. Inmiddels weet ik dat ik dat nooit meer zal kunnen doen."

Hij wist lange tijd niet of hij überhaupt ooit weer zou kunnen lopen. Maandenlang moest hij revalideren en hij onderging meerdere operaties en ook psychische behandelingen. ,,Ik kan me het moment van de klap nog heel goed herinneren. Het was heel pijnlijk en ik werd 5 tot 10 meter meegesleurd. Ik keek de naderende dood in de ogen."

In de rechtszaal werden de camerabeelden getoond van de aanrijding. Dat riep veel emoties op de publieke tribune op, die vol zat met vrienden en familie van Lucas. ,,Je hebt onverteerbaar leed veroorzaakt, voor mij en mijn naasten", besloot het slachtoffer zijn verklaring.

De officier denkt niet dat de verdachte Lucas probeerde te doden, maar verwijt hem wel onvoorzichtig te zijn geweest. Zij vindt dan ook dat hij naast de werkstraf en de voorwaardelijke rijontzegging een schadevergoeding moet betalen van bijna 87.000 euro. Na een mediationtraject tussen hem en het slachtoffer - dat door beiden als constructief werd ervaren - betaalt hij al maandelijks 250 euro aan hem af.

De verdachte vertelde ter zitting dat hij inmiddels zijn leven heeft gebeterd. Na een veroordeling voor het in brand steken van een auto op de rotonde op De Akkers, tijdens Koningsnacht vorig jaar, houdt hij zich naar eigen zeggen koest. ,,Ik heb gebroken met de groep '132 jaar voorwaardelijk' en heb mijn leven weer op orde."

Hij liet nog weten dat hij hoopt dat wordt geloofd dat hij geen kwade bedoelingen had die avond. ,,Ik zou nooit iemand opzettelijk aanrijden. Het was gewoon een stomme actie."

De jongen die de heftruck pikte, werd in 2021 al veroordeeld tot een werkstraf van 30 uur. De advocaat van de Urker die Lucas heeft aangereden vroeg de rechtbank om er rekening mee te houden dat de zaak inmiddels al twee jaar geleden is.

Uitspraak over twee weken.