Wat tonen wij van Urk?


't Was dit jaar onze eerste Urkerdag. Een mooie belevenis. Met een mooie bedoeling. De Urkerdagcommissie zegt: ‘Het is uitgegroeid naar een dag waar onze klederdracht en cultuur centraal staat.' Mooi! Maar… toen ik rond half 4 voor de tweede keer het Oude Dorp bezocht, zag ik overal jonge mannen met kratten bier sjouwen. Een groep jonge vrouwen in Urker goed stond bij elkaar, elk met een fles sterke drank in de hand. Onze zoon kwam thuis vertellen, dat ergens de straat bezaaid lag met kapotte bierflesjes en -glazen. Is dát is de Urker cultuur die we onze kinderen willen meegeven? Toen klederdracht nog normaal was, was drank niet zó normaal…

Wat hoorde er toen wél echt bij? De kerk, het geloof. Maar juist dat aspect miste ik. De Bethelkerk en het ‘christelijke karkien’ waren gesloten. Er was nergens een kraam met Bijbels. De kooruitvoeringen vonden niet midden op de dag plaats, voor het grote publiek, maar in alle vroegte en in de avond. Oftewel: drank was veel zichtbaarder dan de kerk. Terwijl het de dag daarop Pinksteren was, waar we bijna allemaal de woorden van Petrus gehoord hebben: ‘Deze zijn niet dronken…’ 

Wat hoort er nu echt bij Urk? - dat lijkt mij een belangrijke vraag in voorbereiding op de volgende Urkerdag; voor de commissie, de gemeenschap, de kerken. Wat geven we mee aan onze kinderen, en aan toeristen die de kerk amper kennen, wat geven wij terug aan God Die al die jaren dit dorp en Zijn kerk bewaard heeft?

M. van Reenen v.d.m.
Lange Dam 4