ALS-ambassadeur Thomas Acda (midden op foto linksboven) was bij de veiling aanwezig, net als ALS-patiënt Auke Kaptein (op foto onder). De vis ging 's middags naar Talma Urk.
ALS-ambassadeur Thomas Acda (midden op foto linksboven) was bij de veiling aanwezig, net als ALS-patiënt Auke Kaptein (op foto onder). De vis ging 's middags naar Talma Urk. Foto: HILCO LOMAN

Eerste kistje Meischol levert 75.000 euro op

Algemeen

De jaarlijkse veiling van het eerste kistje Meischol heeft een bedrag van 75.000 euro opgebracht voor Stichting ALS Nederland. De veiling, die maandag in Visveiling Urk plaatsvond, wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Visserijdagen Urk. Limore Noach, directeur van Stichting ALS Nederland, mocht de cheque samen met ALS-ambassadeur Thomas Acda in ontvangst nemen. Noach: ,,Wat een geweldig bedrag. Hier zijn we heel erg blij mee, met dit bedrag kan wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte ALS worden voortgezet en komen we een stap dichter bij de oplossing.”

Stichting Visserijdagen Urk, die de veiling traditiegetrouw organiseert, kiest elk jaar een ander goed doel voor de opbrengst en dit jaar was Stichting ALS Nederland de gelukkige. Een wereld zonder ALS, dat is het doel van de stichting en dat de aanwezigen in de zaal en via de telefoon graag bijdragen aan dit doel, bleek wel uit de vele biedingen die gedaan werden. De veilingmeester, voor deze gelegenheid geassisteerd door ALS-ambassadeur Thomas Acda, had er zijn handen vol aan.

Urk Export bracht het laatste bod uit en ging er met het kostbare kistje vandoor. Lucas Schrijver, productmanager bij Urk Export: ,,We bieden ieder jaar mee, maar doordat ik zelf ook te maken heb gehad met ALS in de familie, was het dit jaar extra bijzonder.” Alle biedingen die tijdens de veiling gedaan werden, leverden een totaalbedrag van 72.075 euro op en als klap op de vuurpijl liet een Urker bedrijf na afloop weten het bedrag aan te vullen tot 75.000 euro. 

Plaatsgenoot Auke Kaptein is een van de circa 1.500 ALS-patiënten in Nederland en was bij de veiling aanwezig. Zijn verhaal liet nog eens extra zien hoe hard geld voor onderzoek naar ALS nodig is. Auke heeft zich, net als een aantal andere ALS-patiënten, voor de promotie van de veiling ingezet en is erg blij met de opbrengst: ,,Deze veiling op mijn eigen vertrouwde Urk gaf me het gevoel dat ik toch iets kan doen tegen deze slopende ziekte. Er moet een oplossing komen. ALS moet zo snel mogelijk de wereld uit!”
Het is inmiddels ook traditie dat het eerste kistje na de veiling overgedragen wordt aan Talma Urk. Maandagmiddag werd de vis overgedragen aan de keukenbrigade. Dat gebeurde in aanwezigheid van diverse bewoners.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding